« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Muškarci stare brže od žena

Finski znanstvenici koji se bave zaustavljanjem starenja otkrili su da su muškarci u svojim pedesetim godinama, u prosjeku, biološki četiri godine stariji od žena iste dobi

Gospodo, starite...
Gospodo, starite... (Arhiva)
Više o

starenje

,

žene

,

muškarci

Opće je poznato da muškarci izgledaju bolje od žena kako stare... barem se tako do sada mislilo i govorilo, no to ipak jednostavno nije točno - zapravo, muškarci stare brže od žena, a to su znanstvenici i dokazali.

Znanstvenici su usporedili kronološku dob tisuća dobrovoljaca s njihovom biološkom starošću i to korištenjem testova koji procjenjuju propadanje tijela na temelju suptilnih markera vezanih za DNK.

Iako je studija otkrila jaz u starenju, autori vjeruju da se on vremenom smanjio, vjerojatno zato što je stopa pušenja kod muškaraca u Finskoj naglo pala.

Broj muškaraca koji puše cigarete pao je u Finskoj s 37 posto iz sedamdesetih godina 20. vijeka na trenutnih 17 posto, dok se taj postotak kod žena nije mijenjao i iznosi oko 15 posto.

Indeks tjelesne mase također je jedan od glavnih faktora za spolne razlike u starenju, ističe tim sa Sveučilišta Jyvaskyla.

Rezultati nove studije mogli bi objasniti zašto žene žive duže od muškaraca. Na primjer, žene u Velikoj Britaniji imaju očekivani životni vijek od 83 godine, a muškarci 79 godina. U SAD-u žene obično žive oko pet godina duže od muškaraca.

12.10.2022. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.10.2022. 17:26
    uzas haha da bar ostanemo mladi vjecno
Novi komentar
nužno
nužno