« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KIMANJE GLAVOM

Muškarci se tijekom svađe emocionalno isključe, a žene nasrću

U stresnim okonostima, poput svađe s partnericom, muškarci su skloni tome da uopće ne reagiraju na njen ljutiti izraz lica; kod žena je stvar obrnuta

Muškarci se tijekom svađe emocionalno isključe, a žene nasrću
Muškarci se tijekom svađe emocionalno isključe, a žene nasrću (Shutterstock)
Više o

žene

,

svađa

,

mozak

,

muškarci

Drage dame, jeste li primijetile da vaš partner,  kada se žestoko svađate, izgleda kao da vas uopće ne sluša? Ako ste među onima koje na to pitanje daju potvrdan odgovor, znajte da to zaista može biti točno. Muškarci imaju sposobnost emocionalnog isključivanja u stresnim okolnostima, dok žene postaju emocionalno osjetljivije. A dokaze za to imaju stručnjaci sa Sveučilišta Južna Kalifornija koji su proučavali kako pripadnici dva spola reagiraju u napetim situacijama. Muškarci koji gledaju u namrgođeno lice svoje partnerice smanjuju aktivnost u dijelu mozga odgovornom za shvaćanje tuđih emotivnih stanja; kod žena je pak situacija sasvim obrnuta. Voditeljica istraživanja sa spomenutog sveučilišta Mara Mather kaže kako ova saznanja ukazuju na to da muškarci i žene različito percipiraju tuđe izraze lica - muškarci se u društvenom smislu povlače dok žene traže emocionalnu potporu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu NeuroReport i dokazuju da muškarci slabije reagiraju na izraze na licu koji reflektiraju strah ili bijes. U prijevodu, muškarci žene uopće ne doživljavaju, dok žene postaju iznimno nasrtljive.

Do tih otkrića istraživači su došli analizirajući 50 muškaraca i žena volontera. Oni su gledali u fotografije lica u kontroliranim uvjetima. Kod oba spola u mozgu je uočena određena aktivnost, naročito u predjelu odgovornom za osnovno vizualno obrađivanje informacija i percipiranje izraza lica, odnosno grimasa. Zatim su istraživači djelovali na razinu koritzola, poznatog indikatora stresa, preko takozvanog CPT-a (cold pressor test), testa koji se obavlja na način da se volonteru ruka uroni u hladnu vodu na određeno vrijeme.

Muškarci izloženi stresu imali su manju aktivnost u mozgu za razliku od žena. Mather je potvrdila da u stresnim situacijama interakcija između dijelova mozga koji upravljaju vizualnom interpretacijom i percepcijom nije ista kod žena i muškaraca. Važno je napomenuti da je među volonterima bilo 47 dešnjaka, nepušača. Nitko od njih nije prije istraživanja vježbao niti pio kofein. Nitko od sudionika nije koristio nikakve hormonalne lijekove.

29.09.2010. 20:31:00
Novi komentar
nužno
nužno