« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HIPERAKTIVNOST IMUNITETA

Muškarci s astmom izloženi manjem riziku od dobivanja raka

Istraživači ne mogu objasniti zašto neka alergijska stanja smanjuju rizik od dobivanja raka, ali naglašavaju da je ovo saznaje obećavajuće te da ga treba nastaviti produbljivati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

Rak

,

astma

,

tumor

,

muškarci

Alergijske reakcije poput astme i ekcema koje su rezultat hiperaktivnog djelovanja imunološkog sustava povećavaju tjelesnu sposobnost da se obrani od malignih stanica, a to svakako smanjuje rizik od dobivana raka, smatraju znanstvenici.

Istraživači su svoja saznanja objavili u časopisu Annals of Allergy, Asthma & Immunology kojeg izdaje ACAAI (American College of Allergy, Asthma and Immunology). Meriam El-Zein sa INRS Instituta Arman-Frappier iz Québeca u Kanadi, inače autorica istrtaživanja, kaže da su muškarci s astmom manje izloženi riziku od dobivanja raka trbuha, dok su oni s ekcemima imali manje šanse da dobiju rak pluća. Naravno, sve u usporedbi s muškarcima koji nisu patili od navedenih stanja.

Istraživanje je trajalo gotovo sedam godina, a provedeno je nad 3,300 muškaraca koji boluju od raka u području Montreala te još 500 muškaraca iz kontrolne skupine. Zatim se izračunavala vjerojatnost od dobivanja jednog od dvadesetak tumora ili njih više u kombinaciji u odnosu na prisutnost astme i ekcema. Posebno se gledao rizik za osam najčešćih vrsta raka - trbuha, debelog crijeva, rektuma, pluća, prostate, mjehura, kože i limfnih čvorova.

„Ne znamo objasniti zašto su ova alergijska stanja smanjuju rizik od dobivanja raka, ali istraživanje je svakako obećavajuće", rekao je stručnjak za alergije s ACAAI-a Jonathan Bernstein. „Nadamo se da će buduća istraživanja nastaviti s otkrivanjem povezanosti i uloge imunološkog sustava u smanjuju rizika od dobivanja raka."

12.05.2010. 10:14:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    PEKI
    12.05.2010. 13:01
    zanimljivo istraživanje
Novi komentar
nužno
nužno