« Muškarci
objavljeno prije 1 godinu
FORA :)

Muškarci bi se trebali šminkati s razlogom

Otkrili smo da su muška lica ocijenjena kao privlačnija kada su predstavljena sa suptilnom šminkom, u usporedbi kada su predstavljena nenašminkana, kažu stručnjaci

Hmmm ;)
Hmmm ;) (Arhiva)
Više o

šminka

,

izgled

,

muškaci

Muškarci su, uobičajeno, muškarci - ne pada im na kraj pameti malo se našminkati, tako da se to ne vidi... a zapravo bi to trebali koristiti svakog dana jer bolje izgledaju.

Naime, muška lica ocijenjena atraktivnijima kada su predstavljena kao našminkana, kao i da imaju povećanu percepciju muškosti. Studija, izvorno objavljena u časopisu PLoS ONE, namjeravala je ispitati može li se "pozitivan učinak" šminke na ženska lica proširiti i na muškarce.

Kako bi odgovorile na pitanje, istraživačice Carlota Batres i Hannah Robinson okupile su grupu od 20 muškaraca koje su dvaput fotografirale. Prva snimka je prikazivala pojedinca bez ikakve kozmetike, dok je druga prikazivala istog muškarca našminkanog.

Profesionalna vizažistica Carmina Cristina našminkala je subjekte s malo suptilne šminke, da ne bude previše vidljivo da je nose.

U studiji se navodi da je dobila upute da "poveća homogenost kože, smanji kontrast lica i naglasi strukturu kostiju, a da ne bude previše očito da su muškarci našminkani", a na sudionicama je koristila cijeli niz različitih kozmetičkih preparata poput korektora i pudera. Dvjesto sudionika je zatim zamoljeno ocijeniti svih 40 slika po privlačnosti.

"Otkrili smo da su muška lica ocijenjena kao privlačnija kada su predstavljena sa suptilnom šminkom, u usporedbi kada su predstavljena nenašminkana. Ovo je vrijedilo i za muške i za ženske ocjenjivače, i bez obzira na to analiziraju li podatke pomoću analize po sudioniku ili po licu", komentirala je dr. Carlota Batres koja je vodila studiju.

"Prethodne studije su otkrile da niži kontrast lica čini lica muževnijima, a osim toga, struktura kostiju kod muškaraca utječe na percepciju privlačnosti", navodi se u studiji.

"Stoga smo predvidjeli da će muška lica sa šminkom biti ocijenjena kao privlačnija od muških lica bez šminke, budući da bi se šminka potencijalno mogla nanijeti da utječe na homogenost kože, kontrast lica i percepciju strukture kostiju", zaključuje se u istraživanju.

Učinkovito korištenje šminke može učiniti kožu ujednačenijom što omogućuje zdraviji mladenački sjaj, povećati percipiranu muževnost smanjenjem kontrasta lica i, konačno, utjecati na strukturu kostiju kako bi muškarci dobili pravilno isklesanu liniju čeljusti.

25.03.2023. 20:14:00
Novi komentar
nužno
nužno