« Muškarci
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POSJET LIJEČNIKU

Muškarac ste i napunili ste 30? Evo koje preglede trebate obaviti

Veselite se 30. rođendanu? Neka radost bude još veća nakon što obavite sve potrebne zdravstvene preglede

Koliko brinete o svojem zdravlju?
Koliko brinete o svojem zdravlju? (Sura Nualpradid/FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

muškarci

,

pregledi

Dobili ste promaknuće, planirate odmor s boljom polovicom, upisali ste se na tečaj ronjenja, počastili ste se novim smartphoneom. Sve je spremno za vaš 30 rođendan. Međutim, jeste li možda zaboravili na nešto - jeste li obratili pozornost na zdravlje? Kako bi zaista sve bilo u redu, evo koje medicinske preglede muškarac koji je napunio 30 godina mora proći:

Krv. Idite na klasično testiranje kako bi se vidjelo stanje crvenih i bijelih krvnih stanica, razina hemoglobina, te uočile bilo kakve nepravilnosti u prehrani.

Dijabetes. Stanje šećera u krvi treba provjeravati svaki muškarac koji uđe u tridesete godine. Potrebno je provjeriti dolazi li do glikacije hemoglobina (neenzimsko vezanje šećera za aminoskupine proteina). Glikacija hemoglobina povezana je s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Mokraćna kiselina. Kontrolu mokraćne kiseline poželjno je napraviti, naročito ako osjetite bolove u zglobovima. Visoka koncentracija mokraćne kiseline može izazvati giht ili upalu u zglobovima što je poprilično čest slučaj kod mlađih muškaraca.

ECG. Elektrokardiogram je obavezan, naročito ako ste neaktivni. U slučaju da se previše znojite,brzo se umarate, tjeskobni ste i osjetite bol u grudima, odlazak na pregled je obvezan ako želite eliminirati anginu, blokadu dišnih putova ili neke kardiovaskularne probleme.

Lipidni profil. obavezno ga napravite kako biste bili načisto sa stanjem kolesterola - i dobrog i lošeg - i izbjegli nevolje sa srcem.

Profil bubrega i jetara. Provjerite kako funkcioniraju. To će vam reći je su li razine hormona u vašem tijelu u ravnoteži, te rade li enzimi svoj posao.

Odredite razinu kreatinina. To će vam reći u kakvom su stanju vaši bubrezi.

Test urina. Pokazat će ima li ikakvih infekcija u tijelu.

Opći sistematski pregled. Provjerite testise, ako ste išli u teretanu ili se bavite sportom ili nekim teškim poslom, obavezno provjeriti tlak i težinu.

25.03.2011. 22:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    25.03.2011. 23:53
    Ma da
  2. avatar
    crozona.net
    26.03.2011. 08:42
    Dođite na testiranje, ako ste i potpuno zdravi. Ne brinite uvjerit ćemo vas u suprotno i počet šopat tabletama.

    vaša farmaceutska kompanija
Novi komentar
nužno
nužno