« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PRIJEDLOG POLICIJE

MUP bi dopustio prosvjede na Markovom trgu, no uz rigorozna ograničenja

Po nacrtu MUP-ova prijedloga, prosvjednici bi javni skup trebali prijaviti deset dana prije, a maksimalno bi se smjelo okupiti 250 osoba i to na točno označenom prostoru

Fotografija vijesti
Više o

MUP

,

Markov trg

,

Hrvatska

,

policija

,

prosvjed Markov trg

Nakon gotovo sedmogodišnje zabrane građani bi ponovno mogli prosvjedovati na Markovu trgu, ali uz ograničenje na najviše 250 sudionika koji se zgradama Hrvatskoga sabora, Vlade RH i Ustavnog suda ne bi smjeli približiti na manje od 20 metara, javlja Hina.

Po nacrtu MUP-ova prijedloga, prosvjednici bi javni skup, umjesto pet dana prije, trebali prijaviti deset dana prije, a prosvjed ne bi trebale prijaviti skupine manje od 20 ljudi.

Svoje poruke te politička, socijalna i nacionalna uvjerenja prosvjednici bi mogli izraziti na točno označenome mjestu na Markovu trgu i od osam sati do 22 sata. Onamo bi mogli doći samo određenim prilazima jer je, objašnjava MUP, taj trg zbog oblika i veličine neprikladan za okupljanje te za osiguranje štićenih osoba i objekata.

Prihvati li se novi zakon o javnom okupljanju, grad Zagreb trebao bi obilježiti i vidljivo označiti prostor na Markovu trgu za mirno okupljanje i javno prosvjedovanje.

Predlagatelj smatra da se takvim zakonom građanima omogućava prenijeti svoja uvjerenja u granicama 'oka i uha' Sabora i Vlade RH iako se izmjenama i dopunama uvode ograničenja prava na slobodu javnog okupljanja koja su, smatra MUP, razmjerna potrebama zaštite od terorizma i zaštite državne sigurnosti.

Dosadašnji zakon o javnom okupljanju potpuno je zabranjivao prosvjede na Markovu trgu, zbog čega su se mnoge udruge, sindikati i građani bunili jer su smatrali da im se krše ustavna prava. Sudionici protuvladinih prosvjeda tjednima su lani pokušavali doći na to zabranjeno mjesto i izraziti svoje nezadovoljstvo, ali ih je u tome spriječila policija.

Ustavni sud lani je u srpnju jednoglasno ukinuo zabranu javnog okupljanja i prosvjeda u krugu 100 metara od Ureda predsjednika, a zabranu okupljanja na Markovu trgu ostavio je na snazi do 15. srpnja ove godine. Tako je zakonodavcu dao vremena da promijeni osporeni zakon i uredi ga u skladu s Ustavom.

Suci su utvrdili kako zakonska zabrana javnog okupljanja na Markovu trgu ima legitiman cilj jer je riječ o prostoru neprikladnom za javno okupljanje, ali su unatoč tome zaključili da zabrana nije "nužna u demokratskom društvu" jer nema "prijeke društvene potrebe za njezinu opstojnost". Utvrdili su također kako na Markovu trgu nisu zabranjene, primjerice, kazališne predstave i druge priredbe pa se time bez objektivnog opravdanja diskriminiraju prosvjednici.

MUP smatra da su novim zakonom u cijelosti uzeta u obzir stajališta Ustavnog suda u vezi s dosadašnjom zabranom javnog okupljanja te stajališta o tome da zakonske pretpostavke za održavanje javnih okupljanja u blizini sjedišta Sabora, Vlade RH i Ustavnog suda mogu biti stroža u odnosu prema općim pretpostavkama koje vrijede za javna okupljanja na ostalim mjestima u Hrvatskoj.

Ukidanje zabrane prosvjeda na Markovu trgu bilo je jedno od predizbornih obećanja vladajuće koalicije. Nakon dolaska na vlast premijer Zoran Milanović potvrdio je da će ukinuti zabranu okupljanja. "Ne možete ušutkavati ljude, to je njihovo pravo", rekao je tada Milanović.

MUP je nacrt prijedloga zakona objavio na internetskoj stranici (www.mup.hr) te je pozvao građane da sudjeluju u javnoj raspravi o nacrtu prijedloga zakona koja će se održati u utorak, 28. veljače u Kući ljudskih prava u Zagrebu.

24.02.2012. 15:37:58
Novi komentar
nužno
nužno