« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 dana i 3 sata
FORA

Muči li vas postprandijalna somnolencija?

Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke

Naručili ste nešto za ručak i sad bi samo spavali... ;
Naručili ste nešto za ručak i sad bi samo spavali... ; (Arhiva)
Više o

pospanost

,

postprandijalna somnolencija

,

pospanost nakon ručka

Postprandijalna somnolencija, poznata kao "food coma" ili osjećaj pospanosti nakon obroka, je fenomen koji pogađa mnoge ljude. Radi se o stanju u kojem osoba osjeća umor, pospanost i smanjenje energije nakon konzumacije obroka, osobito onih bogatih ugljikohidratima i mastima. Iako ovo stanje nije opasno, može utjecati na svakodnevne aktivnosti, produktivnost i opće blagostanje.

Fiziološki uzroci

Jedan od glavnih razloga za pojavu postprandijalne somnolencije je promjena u cirkulaciji krvi. Nakon obilnog obroka, veliki dio krvi usmjerava se prema probavnom sustavu kako bi se pomoglo u procesu probave, što može dovesti do smanjenog protoka krvi u mozak. Manji dotok krvi u mozak može uzrokovati osjećaj umora i pospanosti.

Osim toga, određene namirnice mogu potaknuti oslobađanje hormona serotonina i melatonina, koji su povezani sa spavanjem i regulacijom raspoloženja. Ugljikohidrati, osobito šećeri, potiču oslobađanje inzulina, koji zatim utječe na aminokiselinu triptofan da uđe u mozak. Tamo se triptofan pretvara u serotonin, neurotransmiter koji nas opušta, a zatim u melatonin, hormon koji potiče san.

Vrsta hrane i vrijeme obroka

Vrsta hrane koju konzumiramo igra ključnu ulogu u tome kako se osjećamo nakon jela. Hrana bogata mastima i jednostavnim šećerima, poput brze hrane ili slatkiša, često izaziva veći pad energije. Proteini, osobito oni koji sadrže triptofan (poput puretine i mliječnih proizvoda), također mogu pridonijeti osjećaju pospanosti.

Vrijeme obroka također može biti faktor. Veliki obroci kasno u danu ili tijekom ručka, osobito ako osoba nije dovoljno aktivna, mogu izazvati jači osjećaj umora. Ovo je osobito uobičajeno kod ljudi koji rade uredske poslove, gdje je tjelesna aktivnost nakon obroka minimalna.

Kako smanjiti postprandijalnu somnolenciju?

Iako je postprandijalna somnolencija prirodna reakcija tijela, postoje načini kako ju smanjiti. Preporučuje se jesti manje obroke raspoređene tijekom dana umjesto velikih, te birati obroke bogate vlaknima i proteinima, uz smanjen unos jednostavnih ugljikohidrata. Kratka šetnja nakon jela može također pomoći u održavanju energije.

Ukratko, postprandijalna somnolencija je uobičajena pojava, ali ju je moguće kontrolirati uz nekoliko jednostavnih promjena u prehrani i načinu života.

11.10.2024. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno