« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
DA?

Možete li mršaviti s jabučnim octom?

Jabuke su izuzetno zdravo voće koje ima niz zdravstvenih blagodati, a jabučni ocat mogao bi pomoći u skidanju viška kilograma

Radi li to?
Radi li to? (Arhiva)
Više o

jabučni ocat

,

mršavljenje

Jabučni ocat je, po nekima, prava stvar ako se želite riješiti višak kilograma, a znanstvenici navode da jabučni ocat može igrati itekako važnu ulogu u mršavljenju. Pa, tko je onda u pravu - oni u koji ga se kunu ili drugi koji govore da je to samo prazna priča?

Istraživanje je pokazalo da u prosjeku članovi skupine koji su svakodnevno pili jednu žlicu octa izgubili 1,1 kilogram, zabiljžen je pad masti za 0,7%, a razina triglicerida je pala za 26%. Skupina koja je konzumirala dvije žlice octa dnevno zabilježila je još impresivnije rezultate.

Uz jednak pad razine triglicerida od 26%, ispitanici u drugoj skupini izgubili su u prosjeku 1,6 kilograma te 0,9% masti. Ispitanici koji su konzumirali samo placebo nisu izgubili kilograme. Naime, ispitanici u trećoj skupini dobili su oko 400 grama tijekom studije.

>> Jabučni ocat - lijek iz prirode >>

Slična studija provedena je i na miševima. Naime, miševi imaju sličan metabolizam kao i ljudi. Eksperiment koji je trajao šest tjedana pokazao je da jabučni ocat pomaže u mršavljenju i kod miševa. Oni miševi koji su konzumirali jabučni ocat dobili su manje kilograma od onih koji nisu dobili ocat.

U jednoj studiji istraživači su dokazali da octena kiselina koja je glavni sastojak jabučnog octa može smanjiiti razinu šećera u krvi pomažući jetri i mišićima u apsorpciji glukoze iz krvotoka. Sniženi nivo šećera u krvi i smanjenje inzulina mogu poboljšati sposobnost tijela da sagorijeva masnoće. Drugo istraživanje sugerira da konzumacija acetata smanjuje apetit.

>> Jabučni ocat - istine i zablude >>

Ukratko, istraživanja pokazuju da jabučni ocat može pomoći u mršavljenju, no to ne znači da biste trebali prestati vježbati. Redovito vježbanje, dovoljan unos tekućine, dovoljno sna i balansirana prehrana ključni su čimbenici koji mogu pomoći u mršavljenju, piše Lifehack.

Treba napomenuti da jabučni ocat ima i niz drugih zdravstvenih prednosti. Primjerice, jabučni ocat je i probiotik što znači da sadrži zdrave bakterije koje su dobre za probavni sustav. Uz to, bogat je i antioksidansima koji se bore protiv štete koju mogu napraviti slobodni radikali.

>> Jabučni ocat kao prirodna njega >>

Ako vas pak brine okus, žlicu jabučnog octa možete pomiješati s vodom, a možete dodati i malo meda. No, nemojte pretjerivati s količinom jer previše octa može uzrokovati bol u trbuhu.

10.05.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.05.2021. 18:24
    moze vrlo brzo
Novi komentar
nužno
nužno