« Život
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
PROBLEMI

Može li se uvesti zdrava hrana u škole

Dio američkih javnih škola pozvao je Kongres i ministarstvo poljoprivrede da odustanu od dijela svojih zahtjeva oko uvođenja zdrave prehrane u škole

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

škole

,

zdrava hrana

Zdrava prehrana u školama od ključnog je značaja za razvoj zdravih životnih navika, no u SAD imaju velikih problema pri uvođenju takvih jelovnika u škole, unatoč potpori prve dame Amerike Michelle Obama.

Možda i najbolji primjer je reality kojeg je snimao Goli kuhar Jamie Oliver kad je pokušao uvesti zdrav način prehrane u američke škole, što je, nažalost, završilo teškim fijaskom. No, ipak, od sljedeće školske godine, tjestenina i drugi proizvodi od žitarica moraju biti u potpunosti ili barem djelomično integralni.

Najveći problem školama predstavlja pronaći dovoljno integralnih proizvoda koje djeca vole, nagovoriti djecu da jedu manje slano te spasiti voće i povrće od kanti za smeće.

U razgovorima, nutricionisti širom zemlje slažu se da su promjene nužne, da bi s tanjura trebalo maknuti masne krumpiriće i pizzu, ali isto tako smatraju da se promjene uvode prebrzo da bi se djeca naučila na nove okuse.

Kada djeca ne kupuju ručak, ili ga bace, to je preskupo, smatraju oni, ali ipak bi škole već od sljedeće godine trebale smanjiti količine soli u obrocima. 

07.05.2014. 10:10:53
Novi komentar
nužno
nužno