« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
sulawesi

'Morski izvori su ugroženi, moramo ih spasiti'

U Indoneziji je započela međunarodna konferencija o oceanima

(Corbis)
Više o

globalno zatopljenje

,

Sulawesi

,

oceani

,

konferencija o oceanima

Svjetska konferencija o oceanima, prvi sastanak te vrste na kojem bi se svijet trebao upoznati s utjecajem globalnog zatopljenja na mora, počela je u ponedjeljak u Indoneziji.

Oko 1500 sudionika (predstavnika 70 država, UN-a, nevladinih organizacija i medija) očekuje se na Svjetskoj konferenciji o oceanima (WOC) koju organizira indonezijska vlada u gradu Manadu, na sjeveru otoka Sulawesi, i koja će trajati do petka.

Sastanak se održava na ministarskoj razini i trebao bi završiti usvajanjem "deklaracije iz Manada", kojom će se zatražiti vođenje brige za oceane na klimatskom summitu u Kopenhagenu u prosincu. Na njemu bi trebao biti potpisan međunarodni sporazum o smanjenju stakleničkih plinova, nasljednik protokola iz Kyota, čije prve obaveze ističu 2012. godine.

"Jasno je da su naši dragocjeni morski izvori sve ugroženiji te da će globalno zatopljenje ubrzati njihovo uništenje na brojnim mjestima na planetu", izjavio je indonezijski ministar pomorskih poslova i ribolova Freddy Numeri na otvaranju sastanka.

"Hitne mjere prilagodbe i kompenzacije su nužne, kako bi se spasili ne samo pomorski izvori već i zajednice koje žive na obalama", dodao je on.

PrijetnjaIndonezija, najveći arhipelag na svijetu, mogla bi tako izgubiti nekoliko stotina od svojih 17.000 otoka.

Mora i oceani predstavljaju 71 posto površine planeta i približno 10 posto svjetskog stanovništva živi unutar deset kilometara od obale, prema procjenama.

Godine 2007. Međuvladina skupina stručnjaka o razvoju klime (GIEC) predvidjela je povećanje razine mora za maksimalno 59 cm do 2100. uzevši u obzir samo prirodnu ekspanziju volumena oceana uzrokovanu zatopljenjem, ali ne i topljenje leda na Antarktiku i Grenlandu. Povećanje razine mora moglo bi prouzročiti teške posljedice za neke otočne države, poput Maldiva, i u velikim deltama, posebice u Aziji.

Indonezija, najveći arhipelag na svijetu, mogla bi tako izgubiti nekoliko stotina od svojih 17.000 otoka, nedavno je ocijenjeno. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 11:30:58
Novi komentar
nužno
nužno