« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Monti: Europo priznaj naše napore u smanjenju duga

Mario Monti, talijanski premijer, izjavio je da EU mora priznati talijanske napore u borbi s dužničkom krizom ili se izlaže riziku da zemlja padne u ruke populista koji su protiv unije

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Italija

,

dužnička kriza

,

Mario Monti

Europska unija mora priznati talijanske napore u borbi s dužničkom krizom ili se izlaže riziku da treće po veličini gospodarstvo eurozone padne u ruke populista koji su protiv EU-a, rekao je talijanski premijer Mario Monti u razgovoru za njemački dnevni list Die Welt, javlja Hina.

Monti, koji je premijersku dužnost preuzeo prije manje od dva mjeseca, za njemački list je rekao da od Talijana traži velike žrtve. "Problem je, međutim, što unatoč tim žrtvama ne vidimo ustupke od EU-a, poput onih u obliku smanjenih kamatnih stopa", rekao je Monti u izdanju lista od srijede.

"Ne mogu biti uspješan sa svojim politikama ako se politike EU-a ne promijene. Ako se to ne dogodi, Italija, koja je uvijek bila proeuropska zemlja, mogla bi pasti u ruke populista", rekao je talijanski premijer.

Suočena s mogućom recesijom, koja bi mogla još složenijim učiniti smanjivanje javnog duga, Montijeva vlada priprema paket mjera nazvanih "Rasti Italijo" koje trebaju talijansko gospodarstvo učiniti konkurentnijim. Monti, koji se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel treba sastati u srijedu u Berlinu, traži jedinstven odgovor zemalja eurozone na dužničku krizu i želi koordinaciju napora za postizanje rasta među zemljama eura.

Monti je rekao da je francusko-njemačka suradnja ključna za razvoj EU-a ali da to te dvije zemlje ne mogu činiti same. "To nije dovoljno, posebice u EU-u od 27 članica", rekao je Monti.

Monti je narušavanje gornje granice deficita po sporazumu iz Maastrichta od Francuske i Njemačke ubrzo nakon uvođenja jedinstvene valute nazvao "najgorom pogreškom u EU-u u proteklih deset godina". Monti je također rekao da zajedničko euro-obveznice neće biti u središtu njegovih razgovora s Angelom Merkel te da kriza nije potekla iz Europe nego iz Sjedinjenih Država.

 

11.01.2012. 09:51:44
Novi komentar
nužno
nužno