« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
TUŽNO

Mogu li slonovi još biti spašeni?

Afrički slon je simbol Crnog kontinenta. Ne samo njegove čarobne prirode, nego i pohlepe i korupcije: svakih sat vremena se diljem Afrike ilegalno ubije najmanje tri slona. No, u Ugandi se stanje popravlja

Mogu li se slonovi zaštititi od krivolovaca
Mogu li se slonovi zaštititi od krivolovaca (Arhiva)
Više o

ugrožene vrste

,

Afrika

,

slonovi

Uganda i Tanzanija su susjedne zemlje, ali su i odličan primjer različitog odnosa prema afričkim "nježnim divovima".

U Tanzaniji je stanje katastrofalno. Samo u proteklih pet godina je tamo nestalo preko 60 posto populacije slonova i ta je zemlja glavno mjesto trgovine ilegalnom slonovačom. Britanska nevladina udruga za zaštitu okoliša Environmental Investigation Agency je morala utvrditi kako stanje postaje još i sve gore. Trgovina slonovače u Tanzaniji je potpuno pod nadzorom organiziranog kriminala kineskih bandi. Golema dobit koja se ostvaruje prodajom u Aziji je i više nego dovoljna da se potplatie službenici Tanzanije i da zatvore oba oka kod izvoza slonovače.

"Sve je više pošiljki ilegalne bjelokosti iz luka Dar es Salaam i Mombase. Prije dvadesetak godina je u čitavoj Africi bilo samo nekoliko luka u kojima se trgovalo nezakonito ubijenim životinjama, danas ih je na tisuće", žali se Michael Keigwin iz Zaklade za očuvanje okoliša Ugande.

"Potražnja iz Kine i beskrupuloznost krivolovaca u opskrbi tog švercerskog lanca je na izuzetno profesionalnoj razini pa zato trebamo biti profesionalni i u borbi protiv njih. Ali Tanzanija se povrh toga bori i protiv korupcije u redovima svojih službenika", dodaje Keigwin.

Od katastrofe do uzornog đaka

Zapravo je Uganda, a ne Tanzanija bila simbolom krivolova i pokolja slonova. Još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća je u Ugandi na četvornom kilometru živjelo više velikih sisavaca poput slonova ili nilskih konja, nego u bilo kojoj drugoj zemlji Afrike. Ali onda je u Ugandi započelo krvoločno razdoblje diktatora Idi Amina kada su se slonovi i divljač ubijali po volji i iz čiste zabave.

Na sreću, Uganda je bila odlučna spasiti svoje slonove i postigla je upravo spektakularne rezultate: danas prije svega u nacionalnim parkovima Murchinsonovih vodopada, Kraljice Elizabete, doline Kidepo i u susjednom zaštićenom području Karenga živi preko 5.000 ovih golemih životinja koje zapravo nikome ne nanose nikakvo zlo - osim granju i žbunju koje jedu.Vladavina Idi Amina je završena vojnom intervencijom Tanzanije u susjednoj državi, ali tek je taj rat bio poguban za divlje životinje. Vojnici obje strane su ubijali životinje za novac, ali i za hranu. To je bilo razdoblje kad nije bilo isključeno da će u Ugandi slonovi biti istrijebljeni jer ih je početkom osamdesetih ostalo još jedva nešto više od 700.

Na žalost, mjere zaštite populacije slonova u Ugandi samo su djelomično razlog njezinog oporavka. Drugi je razlog to što su ove inteligentne životinje već davno shvatile kako je nacionali park Virunga u Demokratskoj Republici Kongu - koja je zapadni susjed Ugande - tek na papiru "nacionalni park". Stoga su jednostavno prebjegle preko granice. Skandali su u Virungi, naime, svakodnevica i čak će i čuvari, naravno, za određenu količinu dolarskih novčanica, pomoći krivolovcima da ubijenim životinjama odrežu tako dragocjene kljove.

"Nemojte se zavaravati, to je opasan posao"

Simon Hedges iz udruge za očuvanje divljih životinja Wildlife Consevation Society WCS ipak tvrdi: "Svakako ima slonova koji su pobjegli iz Virunge, ali nije samo migracija uzrok ovog povećanja broja slonova u Ugandi. Tu se može utvrditi i pravo, biološko povećanje."

I Michael Keigwin iz Zaklade za očuvanje okoliša Ugande tvrdi kako je to rezultat razmjerne sigurnosti koju slonovi sad uživaju u Ugandi, ali i upozorava kako nipošto nije lako štititi te životinje: "To je sve zasluga čuvara u parkovima i službenika Ureda za zaštitu okoliša. Jer, to su ljudi na koje krivolovci i pucaju kad se žele dočepati plijena. Nemojte imati nikakvih iluzija, biti čuvar parka je posao opasan po život."

Jer incidenata ima i u Ugandi pa je tako i nedavno bilo okršaja s krivolovcima u nacionalnom parku Kraljice Elizabete. Ali ono što Ugandu sada muči jest da je, usprkos razmjernoj sigurnosti slonova koji tamo žive, ipak baš Uganda među glavnim zemljama koje trguju ilegalnom bjelokosti. Tako je prema podacima Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (Convention on International Trade in Endangered Species CITES) Uganda bila među osam glavnih zemalja u kojima cvjeta šverc slonovačom.

Jer nisu dovoljni samo požrtvovni i hrabri čuvari parkova kad u državnim službama još uvijek vlada korupcija. Parlament Ugande upravo raspravlja o novim zakonima kojima bi se već i za trgovanje proizvodima od ubijenih zaštićenih životinja moglo otići u zatvor - na 20 godina!

Uganda je svakako svijetli primjer u zaštiti slonova u Africi i druge zemlje bi mogle mnogo toga naučiti od nje. Ali usprkos svemu tome, ukupan broj slonova u Africi i dalje pada - a i dok ste čitali ovaj tekst, u Africi je najmanje jedan slon opet ustrijeljen samo iz pohlepe za dragocjenom bjelokosti.

Piše: Ashutosh Pandey/DW
28.08.2015. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno