« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 8 dana
MYTHBUSTERS

Mitovi o hrani koje treba zaboraviti

Mitovi o hrani rašireni su gotovo kao i mitovi o seksu, pa nije zgorega pogledati o čemu to razmišljamo na pogrešan način

Ne podižu kolesterol...
Ne podižu kolesterol... (Arhiva)
Više o

hrana

,

mitovi

Mitova o hrani ima gotovo kao i mitova o seksu, pa su slavna nutricionistkinja Karin Adoni Ben-David i poznati trener i fitnes instruktor Phil Catudal podijelili za The Thirthy svoja razmišljanja o najvećim mitovima o hrani koja se često šire po internetu.

Jaja podižu razinu kolesterola - obično postoje različita mišljenja o tome jesu li jaja dobra ili loša za vaše zdravlje. "Mit govori da jaja sadrže visoku razinu kolesterola i mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Međutim, istina je da su istraživanja na zdravim ljudima pokazala da jaja ne utječu na razinu kolesterola u krvi", kaže Ben-David te dodaje da nove smjernice stručnjaka kažu da svakodnevno konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih bolesti.

Proteini štete bubrezima - "Postali smo najpametnija životinja koja je ikada hodala Zemljom zahvaljujući prehrani koja sadrži mnogo proteina, pa je teško vjerovati da su naglo počeli štetiti našim bubrezima", kaže Ben-David. "To ne biste trebali vjerovati jer studija koja je povezala veliki unos proteina s oštećenim bubrezima rađena je na ljudima koji su već imali postojeće probleme s bubrezima. Ako vam je zdravlje dobro, konzumiranje pravih količina bjelančevina može vam pomoći da izgubite kilograme bez ikakvih nuspojava", dodaje dalje. 

Ugljikohidrati debljaju - "Ugljikohidrati imaju manje od pola kalorija masti. Da, masnoća vas puni i probava se usporava, ali kod gubitka kilograma ipak se radi o tome koliko kalorija unosite. Možete smršavjeti bez obzira unosite li ugljikohidrate. Međutim, kao i kod bilo koje druge hrane, morate paziti na veličinu porcija i odabrati pravu vrstu ugljikohidrata. Pokušajte konzumirati cjelovite žitarice poput zobi, quinoe i graha i izbjegavajte slatku hranu i pića", kaže Ben-David.

Eto, ovo je samo par primjera...

14.11.2019. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno