Mitovi i istine o kruhu
U zadnje vrijeme mnogi ga stavljaju na crnu listu naglašavajući da ga treba izbjegavati, a mi vam donosimo istine i mitove koji se vežu uz kruh
Kruh je svakodnevna namirnica koju je nemoguće zaobići, a istovremeno niti jednu drugu namirnicu ne jedemo u tolikoj količini koja je istovremeno vrlo često predmetom brojnih rasprava.
U zadnje je vrijeme mnogi stavljaju na crnu listu naglašavajući da je valja izbjegavati, a mi vam donosimo istine i mitove koji se vežu uz kruh.
Debljanje?
Sue Baic iz British Dietetic Associationa smatra kako je vrlo česta zabluda ta da kruh deblja, a ono što šteti opsegu struka najčešće je ono što se nalazi na kruhu. Dvije prosječne kriške kruha imaju oko 190 kalorija i dva grama masti, no ako ih se namaže maslacem, količina kalorija gotovo se udvostručuje, a broj masti penje na 16 grama.
Nadalje, omiljeni dodatak sendvičima, majoneza, običnoj šniti kruha dodat će nešto manje od 600 kalorija i 34 grama masti, što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa za žene.
Sue Baic ističe i kako mnogi krivo pretpostavljaju da je za zdravlje najlošiji bijeli kruh. Kako ističe, najbolji su izbor vrste polubijelog kruha koje izgledaju i imaju okus kao bijeli kruh, no nastale su kombinacijom bijelog i integralnog brašna.
Osim što je dobar izvor kalcija, željeza i vlakana, dvije šnite kruha sadrže 20 do 30 posto preporučene dnevne količine vitamina B1.
Nadutost?
Gastroenterolog, psihoterapeut i medicinski savjetnik BS Networka, Nick Read kaže kako mogući rizični faktori nadutosti obuhvaćaju pretilost, tjeskobu i depresiju, nedovoljnu aktivnost, zatvor ili pak predmenstrualni sindrom te sindrom iritabilnog crijeva, a mnogi jedu prevelike količine ugljikohidrata u cjelini, a ne samo pšenice.
Tako, na primjer, osobe sa sindromom iritabilnog crijeva osjećaju nadutost nakon konzumacije pšenice, no uzrok tomu vrlo je često prisutnost fruktana koji se nalazi u brojnim namirnicama uključujući luk, artičoke, šparoge i poriluk.
No ono na što valja pripaziti svakako su točni sastojci u kruhu koji kupujete. Nije nažalost lišen nebrojenih umjetnih dodataka i aditiva koji mogu negativno utjecati na zdravlje.
Osim toga, točan popis sastojaka najčešće nije naveden, ali činjenica jest da se kruh danas više ne proizvodi samo od brašna, vode, soli i kvasca.
U kruhu se vrlo često nalaze brojni emulgatori, omekšivači tijesta, konzervansi, kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze.
Novi komentar