« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
KAKVE LI IRONIJE...

Misli o smrti mogu nam unaprijediti život

Svijest o prolaznosti života i vlastitoj smrtnosti može pozitivno utjecati na naše zdravlje, te društveni i obiteljski život

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

ljubav

,

smrtnost

,

smrt

,

zadovoljstvo životom

Iako se uz smrt vežu samo negativne konotacije znanstvenici tvrde da nas razmišljanje o smrtnosti, vlastitoj ili drugih ljudi, može potaknuti na pozitivne promjene koje imaju potencijala da nam uljepšaju život.

"Ples sa smrću može biti osjetljiv, ali elegantni pomak k dobrom životu", napisali su u nizozemski i američki znanstvenici u studiji koja je objavljena u stručnom časopisu Personality and Social Psychology Review.

Dosadašnja istraživanja svijesti o neizbježnosti smrti, tzv. teorija upravljanja terorom, u većini slučajeva fokusirala su se na negativne posljedice. Tako je, primjerice, otkriveno da razmišljanje o gorkom kraju potiče neprijateljsko ponašanje prema ljudima koji ne dijele iste stavove i vrijednosti, te se jača rasizam i pohlepa.

Nova studija tvrdi da svijest o vlastitoj smrtnosti motivira ljude da se okrenu kulturološkim ili religijskim uvjerenjima, poput nacije ili vjere, koje im daju osjećaj da njihov život ima smisao i važnost.

Znanstvenici vjeruju da svjesno razmišljanje o smrti motivira ljude da se bolje brinu o vlastitom fizičkom zdravlju i da dobro promisle o prioritetima u životu. Nesvjesne misli potiču pridržavanje pozitivnih uvjerenja, inzistiranje na mirnom suživotu, rad za zajednicu, te obogaćuju i produbljuju vezu između partnera.  

04.05.2012. 12:48:46
Novi komentar
nužno
nužno