« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

MIND dijeta - za sve

Osim zelenog povrća, MIND prehrana uključuje voće, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu, perad, orašaste plodove i čašu crnog vina na dan

MIND dijeta radi bez greške
MIND dijeta radi bez greške (Arhiva)
Više o

MIND dijeta

MIND dijeta je način prehrane bogat namirnicama koje hrane mozak, jačaju njegove funkcije i odgađaju pojavu demencije. 

Ova dijeta bazira se na zelenilu poput blitve, špinata, zelene salate, kelja, kupusa, brokule i sveg ostalog zelenog, lisnatog povrća koje obiluje vitaminom E. Spomenuti vitamin djeluje kao antioksidans u tijelu te sudjeluje u obrani moždanih stanica.

Nutricionisti savjetuju da se "zelenjava" nađe na tanjuru barem dva puta dnevno, najbolje u obliku salate, termički neobrađena. Naravno, to se ne odnosi na kelj koji treba kuhati.

Apsorpciju vitamina E pospješit će ulje kojim ćete začiniti salatu. MIND dijeta je kombinacija dvije vrlo popularne dijete - mediteranske i DASH dijete koja je osmu godinu zaredom proglašena najboljom svjetskom dijetom.

Osim zelenog povrća, MIND prehrana uključuje voće, mahunarke, cjelovite žitarice, ribu, perad, orašaste plodove i čašu crnog vina na dan. Treba izbjegavati crveno meso, maslac, sireve, slatkiše i hranu pečenu u dubokom ulju. 

24.01.2018. 11:00:00
Novi komentar
nužno
nužno