« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
DRAGI VOĐA

Milijuni u Pjongjangu odali počast preminulom vođi

Kako javljaju agencije, više od petine ukupnog stanovništva ove izolirane zemlje na masovnim je okupljanjima odalo počast svom pokojnom vođi

Fotografija vijesti
Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

Više od pet milijuna stanovnika Pjongjanga u prvih je 24 sata nakon smrti odalo je počast pokojnom Kim Jong-ilu, prenosi službena agencija te zemlje, javlja Hina.

"Između 19. prosinca u podne kad je tužna vijest o smrti Kim Jong-ila objavljena, te sljedećeg dana u podne, ukupno više od pet milijuna građana Pjongjanga odalo je počast pokojnom vođi pred njegovim kipovima i portretima", javlja KCNA.

Ta brojka znači da je više od petine ukupnog stanovništva Sjeverne Koreje, procijenjena na 24 milijuna stanovnika, odalo javno počast Kim Jong-ilu u glavnom gradu, ne računajući ostatak zemlje.

Službena agencija komunističkog režima opisala je "beskonačne redove" stanovnika u odjeći za žalovanje te masovna okupljanja na raznim mjestima u Pjongjangu, dodajući da je na jednom od njih bilo "više od 800.000 osoba" u utorak ujutro.

"Ljudi su bili shrvani od boli, neki su padali u nesvijest" od tuge, dodala je KCNA.

Vođa zemlje otkad je 1994. umro njegov otac, utemeljitelj komunističke Sjeverne Koreje Kim Il-sung, Kim Jong-il umro je u subotu od srčanog udara vozeći se u vlaku, kako tvrde službeni mediji.

Držanu u tajnosti dva dana, njegovu smrt objavila je u ponedjeljak ujutro u suzama voditeljica sjevernokorejske televizije. Određeno je razdoblje žalosti od 13 dana a sprovod "dragog vođe" predviđa se za 28. prosinca.

21.12.2011. 10:12:00
Novi komentar
nužno
nužno