objavljeno 21.12.2011. 10:12:00
DRAGI VOĐA

Milijuni u Pjongjangu odali počast preminulom vođi

Kako javljaju agencije, više od petine ukupnog stanovništva ove izolirane zemlje na masovnim je okupljanjima odalo počast svom pokojnom vođi

Fotografija vijesti

Više od pet milijuna stanovnika Pjongjanga u prvih je 24 sata nakon smrti odalo je počast pokojnom Kim Jong-ilu, prenosi službena agencija te zemlje, javlja Hina.

"Između 19. prosinca u podne kad je tužna vijest o smrti Kim Jong-ila objavljena, te sljedećeg dana u podne, ukupno više od pet milijuna građana Pjongjanga odalo je počast pokojnom vođi pred njegovim kipovima i portretima", javlja KCNA.

Ta brojka znači da je više od petine ukupnog stanovništva Sjeverne Koreje, procijenjena na 24 milijuna stanovnika, odalo javno počast Kim Jong-ilu u glavnom gradu, ne računajući ostatak zemlje.

Službena agencija komunističkog režima opisala je "beskonačne redove" stanovnika u odjeći za žalovanje te masovna okupljanja na raznim mjestima u Pjongjangu, dodajući da je na jednom od njih bilo "više od 800.000 osoba" u utorak ujutro.

"Ljudi su bili shrvani od boli, neki su padali u nesvijest" od tuge, dodala je KCNA.

Vođa zemlje otkad je 1994. umro njegov otac, utemeljitelj komunističke Sjeverne Koreje Kim Il-sung, Kim Jong-il umro je u subotu od srčanog udara vozeći se u vlaku, kako tvrde službeni mediji.

Držanu u tajnosti dva dana, njegovu smrt objavila je u ponedjeljak ujutro u suzama voditeljica sjevernokorejske televizije. Određeno je razdoblje žalosti od 13 dana a sprovod "dragog vođe" predviđa se za 28. prosinca.

21.12.2011. 10:12:00
http://m.metro-portal.hr/milijuni-u-pjongjangu-odali-pocast-preminulom-vodji/66576/