« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
NOVO VRIJEME?

Sjeverna Koreja dobiva kolektivnu vlast?

Kolektivno vodstvo uključivat će Kim Jong-una, njegova ujaka i vojsku, što je prvi signal da Sjeverna Koreja kreće pravcem koji su mnogi predvidjeli

Više o

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

Kim Jong-un

Iako se mislilo kako će Kim Jong-un biti jedini nasljednik svog oca, čini se kako će Sjeverna Koreja imati kolektivnu vlast, prenosi Hina.

Izvor je dodao da je vojska, koja želi razviti nuklearni arsenal, obećala vjernost Kim Jong-unu koji preuzima čelo obiteljske dinastije što vlada zemljom od utemeljenja Sjeverne Koreje nakon Drugog svjetskog rata.

To je prvi signal da Sjeverna Koreja kreće pravcem koji su mnogi predvidjeli, odnosno da će njome vladati skupina ljudi po prvi puta otkako je osnovana 1948.

I Kim Jong-il i njegov otac Kim Il-sung bili su svemoćni, autoritarni vladari te izolirane države.

Stanje u Sjevernoj Koreji čini se stabilnim otkako je vojska poduprla Kim Jong-una, rekao je izvor.

"To je vrlo malo vjerojatno", odgovorio je izvor na pitanje o mogućnosti vojnoga udara. "Vojska je obećala odanost Kim Jong-unu", istaknuo je.

Kolektivno vodstvo uključivat će Kim Jong-una, njegova ujaka i vojsku, rekao je izvor.

Jang Song-thaek (65), šogor pokojnog vođe i ujak Kima mlađeg, smatra se vladarem iz sjene, zajedno sa svojom suprugom Kim Kyong-hui, sestrom Kim Jong-ila. Sličnu ulogu imat će i Ri Yong-ho, rastuća zvijezda sjevernokorejske vojske i trenutno najviši general.

Kim mlađi, koji je u kasnim dvadesetim godinama, ima svoje pristaše, ali nije dovoljno jak da bi konsolidirao svoju vlast, kažu analitičari.

21.12.2011. 12:39:22
Novi komentar
nužno
nužno