« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 26 dana
SAVJETI

Migrene - zašto se pojavljuju?

Tenzijske glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali točan izvor tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima...

Znate li zašto vas muči?
Znate li zašto vas muči? (Arhiva)
Više o

migrena

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetsku rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, boli u vratu i pokretačkih točaka mišića lica. Posebno su se usredotočili na trapezoidne mišiće, par velikih trokutastih tkiva koja se protežu preko stražnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzijskog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića. Drugim riječima, glavobolje su posljedica doslovne boli u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su sudionici, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, također pokazali veću razinu stresa na vratu, što je sugeriralo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu - koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, ozljede i stres - može biti povezana s tenzijskim glavoboljama i migrenama.

"Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja", rekao je dr. Nico Sollmann u izjavi, dodatno pojašnjavajući mogućnosti za rješavanje ovog problema.

"Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje."

Sollmann je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje izravno ciljaju na mjesto boli u mišićima vrata - poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo učinkovite i sigurnije od lijekova.

Dvije od tri odrasle osobe u SAD-u pate od tenzijskih glavobolja, a više od 37 milijuna Amerikanaca pati od migrene, prema American Migrene Foundation.

HZJZ nema točne podatke za Republiku Hrvatsku, ali procjenjuje se da veći broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika. Stoga, osim što je migrena nedovoljno dijagnosticirana, ona je i nedovoljno učinkovito liječena. Nažalost, većina se pacijenata "samoliječi", a rijetki potraže pomoć liječnika. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 posto ispitanika s migrenom.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod liječnika obiteljske medicine i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje. Osobama koje boluju od migrene preporučuje se da osiguraju dovoljno sna, smanje stress i tjeskobu, pravilno se hrane te izbjegavaju ostale situacije koje mogu potaknuti pojavu migrene.

Unatoč bolnoj statistici, univerzalni tretman za glavobolje koje mnogima uzrokuju brojne probleme još nije pronađen.

01.12.2023. 18:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.12.2023. 22:21
    Treba biti pozitivan bez stresa
Novi komentar
nužno
nužno