« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca
KOMPLEMENTARNA MEDICINA

Metabolizam po ayurvedi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (S. Sunara/Metro)
Više o

alternativna medicina

,

ayurveda

,

metabolizam

Postoje brojni čimbenici koji utječu na probavu i metabolizam.  Hrana koju konzumiramo i životni stil su najbitniji. Simptomi koji upućuju na probavne probleme ponajprije su osjećaj nelagode i težine u želucu i abdomenu, nadutost, pojačani plinovi, žgaravica, mučnina poslije obroka, osjećaj da nam hrana stoji u želucu, osjećaj punine želuca,  višestruke stolice dnevno ili, pak, višednevni zatvori.
Ayurveda kaže kako je probavni sustav temelj dobrog zdravlja, a želudac  je tvornica koja izgrađuje cijelo tijelo. Kvaliteta tijela i uma ovisi o sirovini (hrana) kojom ‘ložimo’ sastojke u peć zvanu želudac. Proces se može zamisliti kao kuhanje hrane u loncu.

Probavne vatre

O kvaliteti probavne vatre (agni) ovisi hoće  li tijelo i um biti zdravi ili bolesni. Koncept probavne vatre u Ayurvedi ima temeljni značaj za održavanje zdravog tijela i dugi život. U ayurvedi postoji 13 vrsta probavne vatre (agni). Glavna probavna vatra nalazi se u gornjem dijelu probavnog sustava, odnosno u našem želucu, i naziva se jataragni. Jataragni djeluje na hranu u želucu i debelom crijevu te se brine da hrana bude dobro provarena i asimilirana u tanko crijevo.

Želudac je kao tvornica koja izgrađuje cijelo tijeloKvaliteta tijela i uma ovisi o sirovini, odnosno hrani koju unosimo u organizam i kojom ‘ložimo’ sastojke u peći zvanoj želudac. Proces se može vrlo slikovito zamisliti kao kuhanje hrane u loncu.

Ovaj je stupanj probave jako bitan jer je on početna točka razgradnje hrane i asimilacije hranjivih sastojaka te izgradnju finijih struktura tijela. Hrana u procesu varenja, koja se nalazi u tankom crijevu, prelazi u oblik koji se naziva ahar-rasa koja uz pomoć jetre ulazi u krvotok. 

Bhutaagni je probavna vatra koja pomaže metabolizam jetre i apsorbira pet elemenata koji se nalaze u hrani: akash, vayu, agni, jal i prithvi, odnosno eter, zrak, vatru, vodu i zemlju. Bhutagni vodi računa o ravnoteži elemenata u radu metabolizma. Pet elemenata osnovni su temelj cijelog stvaranja, pa se isto tako nalaze i u hrani koju jedemo. Svaki element daje određenu kvalitetu te se mora voditi računa o neprestanoj ravnoteži elemenata koje unosimo kroz hranu.

Tkivni elementi

Dhatwagni je probavna vatra koja pomaže izgradnju tkivnih elemenata, odnosno plazme, krvi, mišića, masnog tkiva, sperme ili ovuma. Kada najfinija struktura hrane ahar-rasa uđe u prvi tkivni element, počinje drugi stupanj metabolizma ili vipaka. Vipaka ili postmetabolički proces nastaje u tkivnim elementima gdje svaki pojedini tkivni element uzima potrebne hranjive sastojke za normalan rad i to upravo potpomaže dhatwagni.

Kada hranjivi sastojci uđu u prvi tkivni element (plazmu), njezina probavna vatra apsorbira hranjive sastojke potrebne za njezin rad te ostatak prosljeđuje do sljedećeg tkivnog elementa (krvi), i tako redom sve do zadnjeg tkivnog elementa ili sperme - ovuma. Svaki proces prelaska iz jednog u drugi tkivni element traje sedam dana. Iz esence svih sedam tkivnih elemenata nastaje ojas koji predstavlja najfiniju strukturu koju proizvodi tijelo i od najbitnijeg je značaja za naše zdravlje. Ojas rukovodi imunološkim i hormonalnim sustavom, i bez njega život ne bi bio moguć.      

U cijeli metabolički proces uključuju se i tri biofiziološke energije - vatha, pittha i kapha. Svaka od njih posjeduje određene kvalitete bez kojih proces varenja i probave ne bi bio valjan. Vatha se sastoji od elementa zraka koji je potreban da se probavna vatra rasplamsa, pittha se sastoji od elementa vatre - daje probavnu snagu, a kapha se sastoji od elementa vode i zemlje koji je potreban da bi hrana imala krutost i vodu. Omjer tih elemenata mora biti u savršenoj ravnoteži, jer u protivnom mogu nastati neka od stanja poremećaja probavne vatre. U Ayurvedi se spominju četiri stanja probavne vatre i  ovise o prehrani i stilu života.

Biofiziološke energije

Samagni je stanje ravnoteže probavne vatre u kojoj su sve tri doshe u ravnoteži te takva probavna vatra ispravno vari i hrani tijelo i um. Vishamagni je poremećaj probavne vatre zahvaćen vathom ili elementom vjetra. U ovom slučaju probava katkad radi dobro a nekad ne, odnosno vrlo je promjenjiva. Zbog ovog poremećaja nastaje konstipacija, nadimanje, bol u želucu uz plinove itd. Tekshnagni je poremećaj probavne vatre pitta doshom ili elementom vatre. U tom je slučaju probavna vatra prejaka. Tako hrana biva ‘spaljena’ te se hranjivi sastojci ne stignu apsorbirati. Osobe pitta prirode su mršave jer imaju brzi metabolizam. Takva probavna vatra stvara pojačani osjećaj gladi i žeđi.

Voda i zemlja

Mandagni je poremećaj probavne vatre u kojemu je smanjena snaga probavne vatre, zahvaćena kapha doshom ili elementom vode i zemlje. Voda i zemlja su teški elementi koji usporavaju metabolizam. Takva probavna vatra stvara osjećaj tromosti, nadutost, i pretilost. Iako sve tri vrste poremećaja probavne vatre stvaraju sebi svojstvene toksine (ama), oni su najčešće vezani za pojam smanjenje probavne vatre, jer upravo toksini  imaju  svojstvo elementa vode i zemlje tj. teške, ljepljive, neprobavljive tvari (autotoksemija). Upravo zbog velike složenosti metabolizma ayurveda naglašava važnost prehrane i životnog stila.

Način, okolnosti i stanja u kojima uzimate svoj obrok izravno utječu na metabolizam. Cijeli probavni sustav, a posebno želudac, vrlo su osjetljivi na emotivna i mentalna stanja u kojima se nalazite. Ako jedete u žurbi, stojeći, gledajući televiziju, nedovoljno žvačući zalogaje ili pod stresom, možete biti sigurni da se vaša hrana neće moći odgovarajuće apsorbirati.

Možete jesti najzdraviju hranu na svijetu, ali nećete imati ništa od toga. Hrana koja nije apsorbirana prelazi u neprobavljivi oblik koji se naziva ama, odnosno pretvara se u toksine koji djeluju sustavno te sigurno i polako destruktivno na cjelokupno biće. Obrok se mora jesti u mirnoj i opuštajućoj atmosferi. Mora biti dovoljno vremena za žvakanje. Naši stari su se uvijek molili prije obroka. To ima višestruki značaj, a jedan od njih je usredotočavanje na obrok. Takav pristup smiruje i djeluje opuštajuće pripremajući probavni sustav za pravilnu funkciju varenja.

Piše: Tomislav Petrušić, dr. ayu.
14.12.2008. 18:44:00
Novi komentar
nužno
nužno