Meso i sir ipak su dobri za zdravlje?
Umjereno svakodnevno uživanje u mliječnim proizvodima i crvenom mesu, kao dijelu uravnoteže prehrane, može drastično smanjiti šanse za preuranjenu smrt
Svako malo neka se namirnica nađe na tapeti i onda krene opća paljba prema njoj, a među njima su u zadnje vrijeme bili crveno meso i mliječni proizvodi kojima su se vadila i najopskurnija istraživanja kako bi se pokazalo da nisu dobra za zdravlje.
No, par ozbiljnih istraživanja provedenih nedavno sugerira upravo obrnuto - da redovita konzumacija neobrađenog crvenog mesa i sira može smanjiti rizik od preuranjene smrti, poboljšavajući zdravlje srca.
Istraživači sa Sveučilišta McMaster u Kanadi proveli su studiju na više od 218.000 odraslih osoba iz 50 država diljem svijeta, svrstavajući ih u pet kategorija prema njihovoj prehrani.
Rezultati studije su da je umjereno svakodnevno uživanje u mliječnim proizvodima i crvenom mesu, kao dijelu uravnoteže prehrane, može drastično smanjiti šanse za preuranjenu smrt.
Istraživači su predstavili svoje rezultate na konferenciji koju je organiziralo Europsko udruženje kardiologa u Muenchenu naglašavajući i da bi ljudi trebali paziti koliko unose rafiniranih ugljikohidrata.
Meso i mliječni proizvodi nisu loši ako ih unosima zajedno s puno voća, povrća, orašastih plodova, cjelovitih žitarica - i u umjerenim količinama.
Novi komentar