« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
KOMENTAR

Merkel u posjetu provokatoru

Angela Merkel ima već puno iskustva u ophođenju spolitičkim egomanima. Ono bi joj moglo biti od koristi prilikom posjeta Washingtonu i novom američkom predsjedniku, smatra komentator DW-a Miodrag Šorić

Merkel nije drago, ali... nema izbora
Merkel nije drago, ali... nema izbora (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Donald Trump

Evo, na primjer, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Što je duže na vlasti, on jače divlja, uspoređuje demokratsku, štoviše, moglo bi se reći pomalo sivu i birokratsku Njemačku danas s onom iz doba nacionalsocijalizma. Merkel pak na ove ispade reagira tako mirno i neemocinalno kao da učenicima jednog razreda objašnjava zašto u podrumu povremeno iskoči poneki osigurač. Ona se ne da isprovocirati ni izjavama šefa poljske vladajuće stranke Jaroslawa Kaczinskog koji upozorava na opasnost "od njemačkog diktata". Niti trza kada ruski predsjednik Vladimir Putin sankcije Zapada naziva nepoštenima. Ona tada samo mirno konstatira: "On živi u vlastitom svijetu."

Posjet kojemu se kancelarka "veseli"

Sada je, dakle, na redu Donald Trump. A što joj on sve nije izgovorio posljednjih mjeseci! Da će uništiti Njemačku. Da će se protiv Merkel podignuti buna na Rajni i Odri. Da su prijatelji Njemačke toliko užasnuti Merkeličinom politikom prema izbjeglicama da žele napustiti Europu. Ali gospođa doktorica Merkel i s time zna izaći na kraj: ona se, kaže, "veseli" osobnom susretu s Donaldom Trumpom. Trumpova kritika je ne pogađa. Uoči posjeta Washingtonu je očekivanja svela na tako nisku razinu da će mnogi i samo rukovanje pred Bijelom kućom već smatrati uspjehom.

(Za)držati Washington na pravom kolosijeku

Slabljenje NATO-a i američki izolacionizam značili bi kraj dosadašnjeg svjetskog poretka - s nesagledivim posljedicama.I uoči ovoga posjeta njemačka kancelarka ostaje hladna i trezvena. Jer previše toga je na kocki. Trgovinski rat između Europske unije i SAD-a bi bio težak udarac za svjetsko gospodarstvo.

Odustajanje Amerike od sporazuma o klimi posijalo bi u Africi smrt i bijedu

Okretanje leđa zajedničkim vrijednostima bi pokopalo vjerodostojnost Zapada. Trump može zazivati propast Europske unije, ali utoliko upornije će Angela Merkel braniti projekt jedinstvene Europe. I izboriti se za njega. Jedan od njezinih aduta je taj što ju mnogi još uvijek potcjenjuju.

Trezvena "šefica" Europe

Učiniti svijet boljim - kako to Amerikanci patetično formuliraju - to želi i njemačka kancelarka. Ali ona izbjegava pompozne nastupe, ne voli pretjerivanja, ne stilizira se kao kontrapunkt Trumpu. Ona pokušava integrirati, a ne izolirati. Ona je neosporna "šefica" Europe upravo zato što ne polaže pravo na tu ulogu. Megalomanija joj je strana. Iz njezinih usta nećete čuti niti jednu riječ koja nije dobro odvagana.

Prilikom susreta Merkel i Trump promatrači će se se fokusirati prije svega na američkog predsjednika. Hoće li ovaj reći nešto nepromišljeno? Zna li pregovarati bez prijetnji? Hoće li dostojno predstaviti SAD? Ali i ako se Trumpu omakne nešto neprimjereno, gospođa Merkel će se praviti kao da to nije primjetila. Jer Trump nije njezin prvi težak slučaj.

Piše: Miodrag Šorić/DW
14.03.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno