« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BANKARI SUGLASNI

Menadžerski bonusi su pridonijeli globalnoj krizi

Međunarodni institut za financije ohrabren je promjenama koje provode financijske institucije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

financijska kriza

,

menadžerski bonusi

,

financijske institucije

,

IIF

,

Međunarodni institut za financije

,

bankarski lobi

Banke su suglasne da su naknade izvršnim direktorima pridonijele financijskoj krizi i nastoje uskladiti plaće dužnosnicima s ostvarenim rezultatima i dugoročnim interesima dioničara, pokazala je najnovija studija Međunarodnog instituta za financije (IIF).

U izvješću IIF-a navodi se da su globalne tvrtke nastavile provoditi reforme koje je taj međunarodni bankovni lobi predložio u srpnju 2008. u ranoj fazi financijske krize proizišle iz prekomjernog rizika koje su poduzele mnoge najveće svjetske financijske institucije.

"Svjedočimo čitavom nizu temeljnih promjena u praksama navedene industrije temeljenim na načelima, i to je vrlo ohrabrujuće", kazao je izvršni direktor Bank of Nova Scotia Rick Waugh.

Waugh, supredsjedatelj odbora za primjenu najboljih tržišnih praksi pri IIF-u, ustvrdio je ipak kako dosta posla još predstoji kako bi se u potpunosti provele reforme po pitanju naknada.

Dodao je i da univerzalan pristup nije moguće primijeniti s obzirom na velike razlike među kompanijama i različite ciljeve i tržišta.

Prilikom objave istraživanja provedenog među njegovim članicama-globalnim financijskim institucijama, IIF je ustvrdio da su kompanije svjesne da su prekomjerne naknade naštetile njihovom ugledu i da nastoje izmijeniti dosadašnje načine dodjele naknada.

Istraživanje IIF-a obuhvatilo je 37 od ukupno 70 članica toga instituta a provedeno je u razdoblju od prosinca prošle do ožujka ove godine.

U izvješću se još navodi da se tvrtke suočavaju s izazovima poboljšanja politika isplate naknada, uključujući i rješavanje pitanja vezanih uz tehničke, ekološke i organizacijske strukture.

"Prakse u vezi naknada u bankovnom sektoru prolaze brze promjene, no trajne promjene zahtijevat će značajnu količinu vremena i truda", ističe se u izvješću IIF-a. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 14:13:57
Novi komentar
nužno
nužno