« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
WALL STREET

Drugo tromjesečje počelo rastom cijena

Još uvijek nije sigurno da je tržište palo na dno, i dalje su moguće velike oscilacije cijena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SAD

,

recesija

,

Ford

,

dionice

,

General Motors

,

DAX

,

Wall Street

,

Goldman Sachs

,

rast burze

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

FTSE

,

JPMorgan Chase

,

Caterpillar

,

rast cijena dionica

,

U.S. Steel

Drugo tromjesečje počelo je u srijedu na Wall Streetu rastom cijena dionica za više od 1,5 posto, što se zahvaljuje podacima koji pokazuju da recesijski pritisci na američko gospodarstvo možda slabe.

Dow Jones indeks porastao je 152 boda ili 2,01 posto, na 7.761 bod, dok je S&P 500 indeks ojačao 1,66 posto, dosegnuvši 811 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 1,51 posto, na 1.551 bod.

Ulagače su jučer oraspoložili podaci prema kojima je u ožujku u SAD-u industrijska aktivnost pala po manjoj stopi nego što se očekivalo, dok je prodaja postojećih kuća porasla više nego što se očekivalo.

"U normalnom okruženju teško bi se moglo reći da su ovo dobri podaci, no kako je donedavno gospodarstvo padalo kao s litice, ohrabruje već i to što situacija ovoga mjeseca nije gora nego prošloga. To je pozitivno utjecalo na ulagače", kaže Stephen Massocca, direktor tvrtke Morgan Securities.

Podaci koji ukazuju na poboljšanje situacije na tržištu nekretnina potaknuli su rast cijena dionica građevinskih kompanija, pa je jučer Dow Jones indeks tog sektora porastao 2 posto.

Ti su podaci pozitivno utjecali i na dionice banaka koje imaju problema s lošim hipotekarnim kreditima. Dionica JPMorgan Chasea poskupila je gotovo 6, a Goldman Sachsa 4 posto.

Zbog 'pozitivnog pomaka' ulagači su zanemarili podatak da je u privatnom sektoru prošloga mjeseca bez posla ostalo čak 742.000 Amerikanaca, znatno više nego što se očekivalo.

Nada ulagača da se stabilizira i industrijska proizvodnja potaknula je, pak, proizvodni sektor, pa je cijena dionice U.S. Steela skočila više od 7, a Caterpillara više od 3,5 posto.

Ulagače nisu pokolebali ni podaci o padu prodaje automobila u SAD-u u ožujku za 37 posto. Jer, to je manji pad nego što se očekivalo, pa postoji nada da na tom tržištu ubuduće situacija može biti samo bolja.

Premda mu je prodaja pala za više od 40 posto, cijena dionice Forda porasla je više od 4 posto. Dionica General Motorsa pojeftinila je, pak, samo 0,5 posto, premda najvećoj američkoj autokompaniji prijeti kontrolirani stečaj i premda mu je prodaja u ožujku pala daljnjih 45 posto.

Drugo tromjesečje počelo je tako rastom cijena na Wall Streetu, no analitičari upozoravaju da još uvijek nije sigurno da je tržište palo na dno, te da su i nadalje moguće velike oscilacije cijena, kakve su obilježile prvo tromjesečje.

A to će tromjesečje biti teško zaboraviti. Naime, dosad se samo tri puta u povijesti dogodilo da je u jednom kvartalu Dow Jones indeks padao i rastao i do 20 posto.

"Možda ne kao u prvom kvartalu, no i dalje su moguće velike oscilacije cijena jer ulagači u strahu brzo mijenjaju mišljenje, pa stajalište 'bliži se smak svijeta' začas promjene u 'počeo je oporavak', i obrnuto", zaključuje Bill Stone, strateg u tvrtki PNC Wealth Management.

I na europskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 3.955 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks porastao 1,1 posto, na 4.131 bod. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 11:13:39
Novi komentar
nužno
nužno