« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
RIZIČNA ULAGANJA

Euro ojačao unatoč smanjenju kamata u eurozoni

Rast prema dolaru prošloga tjedna bio je 1,5 posto, a prema jenu 3,99 posto.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

inflacija

,

eurozona

,

dolar

,

euro

,

Europska središnja banka

,

jen

,

jačanje eura

,

rizična ulaganja

Euro je prošloga tjedna znatno ojačao prema američkoj i japanskoj valuti jer su ulagači ponovno skloniji rizičnijim ulaganjima, ali i stoga što je Europska središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu za samo 0,25 postotnih bodova.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,5 posto, na 1,3483 dolara. Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, i to za 3,99 posto, pa je njegova cijena dosegnula 135,26 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je, pak, 2,4 posto, na 100,29 jena, najvišu razinu u pet mjeseci.

Najnoviji podaci pokazuju da recesijski pritisci na američko gospodarstvo možda popuštaju, stoga je prošloga tjedna ponovno porasla sklonost ulagača prema riziku, što je izazvalo rast cijena dionica na burzama diljem svijeta.

Uzlet dionica izazvao je pad potražnje za dolarom i jenom, koje ulagači obično koriste za sigurna utočišta u uvjetima veće financijske nesigurnosti. Pritisak na jen bio je snažan i zbog toga što je s ožujkom u Japanu završila fiskalna godina.

"Veći dio trgovine početkom tjedna bio je rezultat transakcija zbog završetka fiskalne godine u Japanu, pri čemu dolar jača u odnosu na jen jer počinje nova fiskalna godina", kaže valutni strateg pri State Streetu Lee Feridge.

Budući da je pojačani optimizam ulagača išao na ruku euru, na njegovo kretanje nije značajnije utjecao najnoviji podatak o rekordno niskoj stopi inflacije u eurozoni. Prema procjenama europskog statističkog ureda Eurostata u ožujku se ona spustila na 0,6 posto, nakon 1,2 posto mjesec dana ranije.

Euro je ojačao i zbog toga što je u četvrtak Europska središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 1,25 posto. Očekivalo se, pak, da će kamata biti srezana za 0,50 postotnih bodova.

To je šesti put od listopada prošle godine da se ECB odlučio na takav korak, smanjivši trošak zaduživanja u 16-članoj eurozoni za ukupno tri postotna boda, u nastojanju da se potakne gospodarski rast. (hina/metro-portal)

05.04.2009. 10:36:00
Novi komentar
nužno
nužno