objavljeno 01.04.2009. 14:13:57
BANKARI SUGLASNI

Menadžerski bonusi su pridonijeli globalnoj krizi

Međunarodni institut za financije ohrabren je promjenama koje provode financijske institucije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Banke su suglasne da su naknade izvršnim direktorima pridonijele financijskoj krizi i nastoje uskladiti plaće dužnosnicima s ostvarenim rezultatima i dugoročnim interesima dioničara, pokazala je najnovija studija Međunarodnog instituta za financije (IIF).

U izvješću IIF-a navodi se da su globalne tvrtke nastavile provoditi reforme koje je taj međunarodni bankovni lobi predložio u srpnju 2008. u ranoj fazi financijske krize proizišle iz prekomjernog rizika koje su poduzele mnoge najveće svjetske financijske institucije.

"Svjedočimo čitavom nizu temeljnih promjena u praksama navedene industrije temeljenim na načelima, i to je vrlo ohrabrujuće", kazao je izvršni direktor Bank of Nova Scotia Rick Waugh.

Waugh, supredsjedatelj odbora za primjenu najboljih tržišnih praksi pri IIF-u, ustvrdio je ipak kako dosta posla još predstoji kako bi se u potpunosti provele reforme po pitanju naknada.

Dodao je i da univerzalan pristup nije moguće primijeniti s obzirom na velike razlike među kompanijama i različite ciljeve i tržišta.

Prilikom objave istraživanja provedenog među njegovim članicama-globalnim financijskim institucijama, IIF je ustvrdio da su kompanije svjesne da su prekomjerne naknade naštetile njihovom ugledu i da nastoje izmijeniti dosadašnje načine dodjele naknada.

Istraživanje IIF-a obuhvatilo je 37 od ukupno 70 članica toga instituta a provedeno je u razdoblju od prosinca prošle do ožujka ove godine.

U izvješću se još navodi da se tvrtke suočavaju s izazovima poboljšanja politika isplate naknada, uključujući i rješavanje pitanja vezanih uz tehničke, ekološke i organizacijske strukture.

"Prakse u vezi naknada u bankovnom sektoru prolaze brze promjene, no trajne promjene zahtijevat će značajnu količinu vremena i truda", ističe se u izvješću IIF-a. (hina/metro-portal)

01.04.2009. 14:13:57
http://m.metro-portal.hr/menadzerski-bonusi-su-pridonijeli-globalnoj-krizi/16146/