« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PROBLEM DIJABETESA

Mediteranska hrana bolja je za kontrolu šećera nego lijekovi

Višegodišnja studija potvrdila je da se razinu šećera u krvi uspješno može kontrolirati bez ikakvih lijekova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dijeta

,

dijabetes

,

mediteranska hrana

,

šećer u krvi

Dugoročna studija po prvi je put dokazala da mediteranska prehrana osobama koje pate od dijabetesa u kontroli šećera u krvi može pomoći više od lijekova.

"Dijeta bazirana na mediteranskoj hrani vrlo je važna u kontroliranju dijabetesa, a nova studija to je i potvrdila", potvrdila je endokrinologinja Loren Greene sa University Medical Centera iz New Yorka.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine, provedeno je na 215 pretilih stanovnika Napulja koji su podvrgnuti dvjema dijetama, javlja NatureNews.

Jedna grupa pacijenata prehranu je bazirala na mediteranskim namirnicama hraneći se velikim količinama voća, povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja i orašastih plodova uz to da su ugljikohidrati činili manje od polovice dnevnog unosa kalorija.

Druga grupa pacijenata držala se niskokalorične dijete slične onoj koju preporuča American Heart Association. U njoj je također zastupljeno mnogo voća i povrća, ali je dozvoljena razina dnevnog unosa masti bila do 30 posto, a zasićenih masnoća do 10 posto.

Obje grupe imale su dnevni limit od 1.800 kalorija za muškarce i 1.500 kalorija za žene te su bile poticane na redovito bavljenje fizičkim aktivnostima.

Nakon četiri godine 56 posto pacijenata čija je prehrana bila mediteranska uspješno je kontroliralo dijabetes bez ikakvih lijekova dok je u drugoj grupi to moglo samo 30 posto pacijenata. Uz to, pacijenti koji su bili na mediteranskoj dijeti izgubili su više kilograma, a popravila im se i krvna slika po pitanju razine HDL (lošeg) kolesterola i triglicerida.

Dr. Greene i drugi liječnici slažu se kako je ovom studijom pacijentima koji ne vole ili ne žele koristiti lijekove potvrđeno da postoji alternativa za kontrolu dijabetesa koja uz to može imati korisne učinke na cjelokupno zdravlje organizma.

11.01.2010. 11:34:29
Novi komentar
nužno
nužno