« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
BLAGO

Med jednostavno trebate jesti

Med je izuzetno zdrava namirnica koja štiti naš imunološki sustav, a ima i niz drugih zdravstvenih blagodati

Med je stvarno čudesan...
Med je stvarno čudesan... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

med

Med je, kao što svi znamo, zdrav - ne samo da je zdrav, nego je to jedina stvar na svijetu koja se ne može pokvariti... vjerovali ili ne.

Kroz povijest se pokazao kao nevjerojatno zdrav, tako da je najbolje što možete napraviti svakoga dana jest - uzeti žlicu meda.

No, da ne bismo samo pričali o tome, evo što kažu znanstvenici, preciznije za je sve dobar:

Bolje pamćenje - med može pomoći u borbi protiv stresa, a također obnavlja stanični antioksidativni obrambeni sustav što poboljšava pamćenje. Uz to, med je bogat i kalcijem koji može poboljšati funkcioniranje mozga.

Čišća koža - med je prirodni antioksidans pa ako ga redovito konzumirate očistit će vaše tijelo od raznih toksina. Uz to, med ima i antibakterijska svojstva koja pomažu zdravlju vaše kože.

Čvršći san - šećer koji se nalazi u medu povećava razinu inzulina u krvi koji tada oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Gubitak kilograma - ako želite izgubiti kilograme, liječnici i nutricionisti savjetuju da iz prehrane izbacite sve slatkiše, osim meda. Naime, med sadrži šećer koji ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med pojačava vaš metabolizam, što je neophodno za mršavljenje.

Jača srce - istraživanja pokazuju da antioksidanti sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o tome u kojem se dijelu tijela javlja, suženje arterija može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje, priše Brigthtside. Ako popijete čašu vode s nekoliko žlica meda može to spriječiti.

Smanjuje nervozu - ova zdrava namirnica pomaže u smirivanju živaca i ublažavanju umora. Glukoza sadržana u medu bitna je za rad neurona, a brzo se apsorbira u krv, što pospješuje opuštanje i ublažavanje psiholoških poremećaja.

Snižava kolesterol - ova zdrava namirnica uopće nema kolesterola, a tvari i vitamini u medu doprinose smanjenju razine kolesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utječe na razinu antioksidativnih spojeva u tijelu koji se mogu boriti protiv viška kolesterola.

Zdraviji želudac - med je jak antiseptik pa se preporučuje da jedete med na prazan želudac jer to može pomoći u prevenciji raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i zacjeljuje male sitne na sluznici.

24.03.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.03.2021. 19:32
    uvijek
Novi komentar
nužno
nužno