« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
MLJAC

Med je čudo prirode

Med kao izuzetno zdrava namirnica štiti naš imunološki sistem, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti

Med je jednostavno sjajan
Med je jednostavno sjajan (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

med

Med je, vjerovali ili ne, jedina hrana koja nema rok upotrebe - i nakon stotinu godina možete ga otvoriti i mirno pojesti, jer se ništa ne može dogoditi.

Naravno, u slučaju da se radi o pravom medu, onom koji se može kupiti na placu od pčelara kojima vjerujete - ako ćete ga kupiti u trgovini, nismo baš najsigurniji što ćete zapravo dobiti na stol...

Možete dodavati poslasticama, salatama ili njime zasladiti čaj i druge napitke. Osim što je odličnog ukusa, med sadrži antioksidanse, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, a kako ima i antibakterijska svojstva može ubrzati zarastanje rana, piše Insider.

Antioksidativna svojstva - antioksidansi su supstance koje se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Slobodni radikali su kemikalije proizvedene tjelesnim procesima poput metabolizma hrane ili iz vanjskih izvora poput različitih vrsta zagađenja. U velikim količinama oni mogu oštetiti genetski materijal i ćelije tako što povećavaju rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti. Med sadrži razne antioksidanse, uključujući enzim glukoza oksidazu, askorbinsku kiselinu koja je oblik vitamina C, fenolne kiseline i flavonoide.

Studija koja se bavila uspoređivanjem efekata probavljanja 1,5 grama heljdinog meda u odnosu na kukuruzni sirup po kilogramu tjelesne težine, otkrila je da su ljudi koji su konzumirali heljdin med imali veći porast antioksidativnog djelovanja u krvnoj plazmi u odnosu na grupu koja je konzumirala kukuruzni sirup.

Kako prosječna prehrana sadrži velike količine šećera i zaslađivača, znanstvenici vjeruju kako bi zamjena kukuruznog sirupa medom mogla biti korisna za javno zdravlje.

Snižava kolesterol - prednost meda je i u tome što može smanjiti razinu kolesterola, posebno nivo LDL-a, odnosno loše vrsta kolesterola.  Visok nivo LDL-a može povećati rizik od angine pektoris, bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara.

Nedavno provedena manja studija bavila se promatranjem osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilim učesnicima. Ispitanici kojima su znanstvenici davali 70 grama prirodnog meda dnevno, tijekom 30 dana, zabilježili su smanjenje LDL kolesterola za 5,8 posto u usporedbi s onima koji su uzimali 70 grama saharoze, oblika šećera u istom vremenskom periodu. Oni koji su jeli med zabilježili su i pad triacilglicerola, najčešće vrste tjelesnih masti, za čak 11 posto.

Ublažava kašalj - "Dokazano je da med smiruje kašalj zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima", kaže dr. Divya L. Selvakumar, specijalistkinja za prehranu u Marylandu.

Znanstvenici su za potrebe studije koja je ispitivala učinke meda na djeci uzrasta od jedne do pet godina, koja su patila od noćnog kašlja, prije spavanja davali 10 miligrama meda od eukaliptusa, meda od citrusa ili placebo.

Studija je otkrila značajno poboljšanje kod djece koja su konzumirala med. Ipak, trebalo bi imati na umu da se djeci mlađoj od godinu dana ne smije davati med jer može izazvati botulizam s mogućim fatalnim ishodom.

Med može biti kontaminiran toksinom koji je veoma štetan za tako malu djecu, ali ne i za starije mališane i odrasle osobe, osim za one koji su alergični.

Ubrzava zarastanje rana - "Antibakterijska svojstva meda mogu pomoći u prevenciji infekcija i potaknuti imunološki sustav da pospješi zarastanje rana", dodaje Selvakumar. Lokalna primjena meda poznata je u liječenju opeklina i rana, čireva, poderotina i drugih kožnih problema.

Mala studija otkrila je da lokalna primjena meda potiče zarastanje rana kod osoba sa svježim traumatskim povredama kože.

Med se nanosio natopljenom gazom koja se mijenjala svakog jutra i noći tijekom 15 dana. Nakon 15 dana, 80 posto sudionika iskusilo je smanjenu osjetljivost na bol, što znanstvenici pripisuju protuupalnim svojstvima meda. Sveukupno, studija je zaključila da med pomaže zarastanju rana bez ikakvih nuspojava.

29.03.2021. 15:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.03.2021. 18:27
    zlatni lijek
Novi komentar
nužno
nužno