« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
DOBRO

Maske se nose i to je dobro

Nošenje maski na licu, posebno kada je riječ o zatvorenim prostorima, obvezno je ili preporučeno u više od 160 zemalja, piše u studiji koja je objavljena u BMJ Analysis

Sve su češće...
Sve su češće... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

maske

Neki su se stručnjaci bojali da će zaštita na licu kod ljudi stvoriti osjećaj lažne sigurnosti, no istraživanje stručnjaka Sveučilišta u Cambridgeu i King's Collegea u Londonu pokazala su da nema razloga za brigu, piše CNN.

"Zdravstveni stručnjaci zaključili su da nošenje zaštitne maske može pomoći u smanjivanju širenja koronavirusa, a pokazalo se da to nema negativan utjecaj na higijenu ruku", rekao je koautor studije James Rubin s odsjeka medicinske psihologije King's Collegea.

Nošenje maski na licu, posebno kada je riječ o zatvorenim prostorima, obvezno je ili preporučeno u više od 160 zemalja, piše u studiji koja je objavljena u BMJ Analysis.

Kao dio tog istraživanja, autori su promatrali 22 sistematske recenzije koje su se bavile utjecajem nošenja maski na respiratorne viruse, uključujući gripu, no ne i koronavirus.

Pronašli su šest kontroliranih medicinskih istraživanja koja su se bavila higijenom ruku, a njihovi rezultati pokazuju da nošenje maski ne smanjuje učestalost pranja i dezinfekcije ruku.

"Autori ukazuju da jedno ponašanje iz predostrožnosti, poput nošenja maske ili pranja ruku, zapravo podsjeća onoga koji ih nosi na druga povezana ponašanja te tako potiče čitav set navika koje zajedno smanjuju transmisiju bolesti", rekao je dr. Julian Tang, profesor na Sveučilištu u Leicesteru koji je sudjelovao u istraživanju.

28.07.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno