« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
MLJAC

Mandarine su najbolji međuobrok

Kristina Mandarina je napravila jednu sjajnu stvar - svratila je pozornost na mandarine koje su pravo čudo prirode

Mandarine su prefine i prezdrave
Mandarine su prefine i prezdrave (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

mandarine

,

Kristina Mandarina

Kristina Mandarina poharala je društvene mreže, a bome i naslovnice portala svojim golemim poprsjem i veselim osmijehom, no uz to je napravila jednu sjajnu stvar - svratila je pozornost na mandarine koje su pravo čudo prirode.

Pa da vidimo o čemu se tu radi...

Čuvaju srce - vlakna, vitamin C i vitamin B6 te kalij povezani su sa zdravljem srca. Kalij je elektrolit koj omogućava normalan protok tekućina u tijelu, a važan je jer održava normalan ritam otkucaja srca. Prema Institutu Linus Pauling trebamo 4700 miligrama kalija dnevno, a unosom mandarina taj je cilj puno lakše dosegnuti. 

Djeluju na probavu - mandarine su izvrstan izvor vlakna. Naime, dijetna vlakna ključna su za zdravlje crijeva i probave. Žene bi trebale unositi 25 grama dnevno, a muškarci čak 38 grama. Uz vlakna možemo spriječiti konstipaciju i ubrzati metabolizam. Jedna mandarina otprilike sadrži 3.5 grama vlakna. 

Jačaju imunitet - mandarinama možemo osigurati oko 80 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Taj se vitamina rastapa i djeluje kao antioksidans koji pomaže tijelu da stvori otpornost na infekcije. 

Jačaju mozak - nekoliko spojeva koje mandarine sadrže, poput kalija, folne kiseline i raznih antioksidansa, imaju prednosti za vaše neurološko zdravlje. Folna kiselina štiti od pada kognitivnih vještina, kalij je povezan s boljim dotokom krvi u mozak, koncentracijom i jačom neurološkom aktivnošću. Mandarine obiluju i vitaminom B6 koji je povezan s manjim rizikom od depresije. 

Njeguju kožu i kosu - dovoljan unos vitamina C ne samo da jača imunitet što onda djeluje i na naš izgled, već i stvara i održava normalne razine kolagena u tijelu. Radi se o prirodnom proteinu koji se nalazi u kosi i koži. Mandarine sadrže i vitamia A koji osigurava vlažnost vlasišta  kako bi kosa bila zdrava. 

Reguliraju krvni tlak - mandarine su bogate kalijem, a u isto vrijeme imaju niski udio natrija. Prosječna mandarina sadrži 324 miligrama kalija i 0 miligrama natrija što je vrlo korisno za opuštanje krvnih žila. 

05.10.2019. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno