« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Maja Curman: Apsurdno mi je vezivanje bunta uz modu

Fotografija vijesti
Više o

fashion incubator

,

Maja Curman

Pobjednica osme sezone Fashion Incubatora, najvećeg natjecanja za mlade dizajnere u Hrvatskoj, Maja Curman, definitvno ne spada u kategoriju prosječne dizajnerice. Što izgledom, što izrazito crnim kreacijama kojima je  oduševila okupljene u osječkoj povijesnoj jezgri Tvrđi.

Samokritičnost

Pa kako je neobična 28- godišnja akademska slikarica iz Samobora doživjela ovu modnu priču?

- Stvari i situacije se uvijek mogu bolje izvesti, dogoditi, no kada završe, jedini je smisao nastojati uočene pogreške i manjkavosti, koje su isključivo odraz samokritičnosti, ne ponoviti u sljedećem koraku. Kratak vremenski rok koji nam je dan za izradu modela nametnuo je brzi tempo produktivnosti u kojem je perfekcionizam teško dokučiv, a proporcionalno s tom spoznajom ublažena je i moja samokritičnost koju sam svela samo na smješak i bespomoćno slijeganje ramenima. No kad se odmaknem od mojih sitnih opsesivno-perfekcionističkih kuknjava, moj cjelokupni dojam sudjelovanja na Fashion Incubatoru (kao ‘outsidera’ koji se modom isključivo bavi u intimi svoja četiri zida) je izrazito pozitivan.

Pozitivnost je sveobuhvatna, od cjelokupne organizacije,  produkcije, odabira prostora, respektabilnog žirija i naravno druženja - prepričava dojmove karizmatična Maja koja za razliku od većine dizajnera svoju aktualnu kolekciju nije namijenila niti jednom tipu žene jer, kaže, nije sklona nametanju bilo kakvih imperativnih zahtjeva. Kada bi, pak, morala birati, u svoje bi krpice obukla ženu izražene individualnosti.

Monokronost  i nenametljivost crne podatne su kvalitete za moj način razmišljanja kojim pristupam modi. Trenutno me isključivo zanima forma i njezino poništavanje elementom perforacije. U toj igri kontrastiranja punog i praznog, za mene se događa jedna srodna poznatost - grafika. 

Na pitanje misli li da u svijetu mode bolje prolaze ziheraši ili buntovnici, Maja odgovara: - Ne bih znala. Iskustvo iz tzv. modnog svijeta još ne posjedujem. Buntovnu stranu, na žalost mojih roditelja, da. No, što se njene profitnosti tiče, još je nisam unovčila. Apsurdno mi je vezivanje bunta uz modu, jer za mene bunt, u pravom smislu riječi, tamo ne obitava.

Ukoliko se spominje on je sinonim za trend. Pravi bunt ili vapaj za zdravorazumskim razmišljanjem i slobodom ne ostvaruje se putem mode. U modi on može biti iskazan samo u deklarativnom smislu čime se ne ispunjava njegova svrha. Tom deklaracijom se ne mijenja ništa, osim što se regrutiraju novi konzumenti. Svijet je modnim buntom samo izmijenjen u estetskom smislu i nikako drugačije’, smatra Maja dodajući kako je što se tiče sveprisutne debate o modi kao umjetnosti ili zanatu, ona bliskija prvom načinu razmišljanja.

Umjetnički odnosi

Kaže, ne vidi razloga zašto moda ne bi bila ravnopravna kategorija umjetnosti u odnosu na umjetničke izraze koji su toliko uopćeni da ih nazivamo klasičnima.

- Kroz povijest umjetnosti mnogo se je puta nastojala izbrisati granica između života i umjetnosti. Pop-art je dokazao da je moguća, barem unutar tog trenutka. Trivijalnije stvari od mode su postajale umjetničkima zahvaljujući takvim intervencijama. Mišljenja sam da je novac danas najmjerodavniji u kategoriziranju i proglašavanju nečeg višeg, odnosno manje umjetničkim odnosno umjetničkijim od drugog.

Na jesen će Maja nastupiti na Cro á Porteru kojeg, kaže, shvaća kao novi izložbeni prostor kojeg planira maksimalno iskoristiti. Uopće ne sumnjamo da će tako i biti. 

Piše: Piše: Iva Novak
02.05.2008. 03:00:58
Novi komentar
nužno
nužno