« Film
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
FAK RECENZIJA

Lovrićevi evergreeni - Grad iluzija

Grad iluzija se ne bavi tragičnom sudbinom glumica i redatelja nijemog filma, niti tranzicijom s nijemog filma na zvučni

Grad iluzija - filmski klasik
Grad iluzija - filmski klasik (Arhiva)
Više o

recenzija filma

,

FAK recenzija

,

Grad iluzija

Slavni redatelj Fred, glumica Georgia i scenarist James Lee jedne su noći pozvani na sastanak gdje su zamoljeni da pomognu posrnulom producentu Jonathanu Shieldsu s kojim su povezani svatko na svoj način. Tada se svih troje prisjete svojih početaka s Jonathanom.

Kao i Wilderovo remek-djelo Bulevar Sumraka (1950), odnosno Kellyjev/Donenov Pjevajmo na kiši (1952), i MinnellijevGrad iluzija (The Bad and the Beautiful) spada u holivudske autoreferencijalne filmove - naslove koji nastoje tematizirati odnose unutar samog Hollywooda, te iznositi poglede iznutra velebne filmske industrije.

Za razliku od srodnih naslova koje sam spomenuo, Grad iluzija se ne bavi tragičnom sudbinom glumica i redatelja nijemog filma, niti tranzicijom s nijemog filma na zvučni, već se otvoreno i precizno hvata ukoštac sa složenim odnosima snaga između producenta, redatelja, glumica i scenarista. Poput Wildera u Bulevaru sumraka, i Minnelli rabi narativnu tehniku retrospekcija uz komentare naratora, a kao središnju sponu koja povezuje troje likova (redatelja, glumicu i scenarista)  uzima producenta Jonathana Shieldsa (Kirk Douglas), čime se naglašava uloga producenta; kao što je producent glavni lik u filmu, tako je i glavno ime u holivudskoj filmskoj industriji. Na narativnoj razini, film vrijedi pohvaliti zbog njegove montažne tečnosti i pragmatičnosti, što je općenito odlika klasičnog holivudskog filma.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu

26.06.2015. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno