« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SAVJETI

Loše navike zbog kojih ne možete zaspati

Ako spadate u one kojima nikako da dođe san na oči, analizirajte malo svoje ponašanje prije spavanja, tu leže pravi problemi

Evo zašto ne možete zaspati
Evo zašto ne možete zaspati (Arhiva)
Više o

spavanje

,

loš san

Ako često patite od nesanice, možda samo imate pogrešnu rutinu prije spavanja. Huffington Post navodi pet stvari koje bi svakako trebali izbjegavati prije spavanja, jer vas upravo one možda drže budnima. 

Izbjegavajte lijekove - ako niste bolesni, izbjegavajte talbete koje često sadrže tvari koje uzrokuju nesanicu (u navedenim nuspojavama u uputama za korištenje nesanica je nerijetko na popisu). Umjesto toga duboko dišite da se opustite.

Ne surfajte po internetu i ne šaljite mailove - iako se to pretvorilo u naviku milijuna ljudi, pokušajte zadnjih sat vremena izbjegavati tipkanje po računalu ili mobitelu. Iako vam se to možda čini nemoguće jer prije spavanja svi automatski posežemo sa "zadnjom provjerom" društvenih mreža, izdržite par noći i vidjet ćete razliku!

Izbjegavajte vruće kupke - iako se čini da je vruća kupka nešto idealno za opuštanje prije spavanja, pokušajte imati najmanje sat ili dva razlike do lijeganja. Ključ je u temperaturi tijela, koja se naglo zagrije, a potom traži "hlađenje", pa ćete u vrijeme kada bi trebali usnuti opet imati nižu temperaturu tijela koja će vas i razbuditi. Vruća kupka - da, ali ne 'tik' prije spavanja.

Izbjegavajte prejedanje - probavni sustav razbuđuje vas, a na neki način i "mučite" želidac koji bi trebao raditi preko noći, dok vam organizam želi usporiti sve aktivnosti. Isto tako, neka istraživanja pokazuju da je, zbog signala koje organizam šalje tijelu, moguća i pojava noćnih mora.

Skinite teret 's leđa' - ako imate nešto što vas izjeda iznutra, ili vas muči jer ne znate "kako će sutra završiti" neka obaveza, pokušajte se opustiti. Samo ćete pogoršati stvari ako ćete biti nenaspavani za izazove koji vas čekaju. Večer je vaše zasluženo razdoblje mira i tišine.

13.10.2015. 13:37:29
Novi komentar
nužno
nužno