« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Ljeto je idealno za odvikavanje od pelena

Sada je pravo vrijeme da roditelji nauče dijete na korištenje kahlice

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

pelene

,

Marija Čatipović

Većina djece obično pruža otpor kada ih roditelji (u pravilu su to uvijek majke!) počnu odvikavati od pelena. Kako su posljednjih godina jednokratne pelene zamijenile platnene, roditelji sve češće odgađaju trenutak kada će ‘uvesti’ kahlicu na dnevni red. Jednokratne ne moraju prati, a i veće su moći upijanja, pa ne strada dječja koža. Tako danas često  imamo situaciju da trogodišnjaci nose pelene, a da nemaju ni jedne minute ‘staža’ na kahlici. Ljeto je idealno vrijeme da se dijete odvikne od pelena, stoga, roditelji, iskoristite dane koji su pred vama. Olakšavajuća okolnost je to što djeca tijekom ljeta nose manje odjeće pa ih je lakše (pre)svlačiti, a  i manja je mogućnost da se prehlade ili dobiju neku upalu. A koja je idealna dob djeteta za odvikavanje?          

“Kada treba početi dijete odvikavati od pelena, ovisi o djetetu, ali i roditeljima. Oni moraju biti strpljivi i ne smiju prisiljavati dijete da satima sjedi na kahlici.”

dr. Marija Čatipović
pedijatrica 

- Načelno, ne može se propisati dob kada bi dijete počelo s odvikavanjem, ali obično se djeca u dobi od dvije godine smatraju zrelim da to prihvate. Moja iskustva govore da se od pelena lakše odviknu djevojčice nego dječaci. One to obično uspiju s dvije, a dječaci s tri godine. No, sve to ovisi o djetetu i majci. Majka, odnosno roditelji, trebaju biti strpljivi i ne smiju prisiljavati dijete da sjedi na kahlici - mišljenja je bjelovarska pedijatrica dr. Marija Čatipović. Također, dodala je, roditelji moraju shvatiti da su djeca različita i da neka to lakše prihvaćaju od drugih. To ovisi i o djetetovu karakteru. Prisila može dovesti do toga da djeca namjerno zadržavaju stolicu, što može biti opasno. Dakle, roditelj je također važna karika i dosta ovisi o njegovim odgojnim metodama kao i njegovoj intuiciji, smatra dr. Čatipović. 

Zanimljiv je podatak da se djeca u jaslicama brže odviknu od pelena, jer u grupi lakše usvajaju neke navike. Krajnji rok da se roditelji zabrinu ako dijete još uvijek nosi pelene, smatraju psiholozi, jest djetetova navršena četvrta godina života ili u slučaju da u dobi od pet godina ne nosi pelene, ali još uvijek noću mokri u krevet. - Odvikavanje može biti i dug i mukotrpan proces, stoga roditelji trebaju imati takta, strpljenja i, naravno, ljubavi - poručuje dr. Čatipović.  

Piše: Piše: Iva Ćurić
25.07.2008. 18:05:20
Novi komentar
nužno
nužno