« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana
STVARNO?

Lišće vinove loze - treba ga jesti

Samo jedna šalica ovog lišća (14 grama) sadrži preko 77% vitamina A, 19% vitamina K i oko 20% mangana

Lišće se jede, ne samo kao sarmice
Lišće se jede, ne samo kao sarmice (Arhiva)
Više o

lišće

,

vinova loza

Svi znamo da su ljetne sarmice od vinove loze odlična i ukusna hrana, no, osim toga lišće vinove loze ima toliko koristi za zdravlje da bi trebali smisliti još recepata kako bi to jeli što češće.

Evo što vam sve donosi:

Jača imunološki sustav - listovi vinove loze bogati su vitaminom C koji je najbolji za jačanje našeg imunološkog sustava. On drži antitijela u stanju pripravnosti u borbi protiv bakterija ili virusa koji mogu ući u naše tijelo.

Kontrolira razinu glukoze u krvi - listovi vinove loze imaju vrlo nizak glikemijski indeks. Oni su vrlo korisni, posebno za dijabetičare koji kontroliraju razinu glukoze u krvi. To je zato što sadrže dosta dijetalnih vlakana koja mogu smanjiti razinu glukoze u krvi.

Poboljšava probavne funkcije - zbog bogatstva dijetalnih vlakana, listovi vinove loze izvrsni su za poboljšanje funkcija probave i dobre apsorpcije hrane, što nam omogućava da izvučemo više hranjivih tvari iz namirnica koje konzumiramo.

Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala - vitamin C u lišću vinove loze također može pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Djeluje kao antioksidans koji može zaštititi naše tijelo od raznih bolesti.

Pomaže u prevenciji anemije - listovi vinove loze bogati su željezom koje igra važnu ulogu u stvaranju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama. Ovu zdravstvenu dobrobit podržava i vitamin C koji pomaže u dobroj apsorpciji željeza, čime se sprječava pojava anemije.

Smanjuje upalu - ako imate problema s upalama poput artritisa ili kroničnog gastritisa, možete konzumirati lišće vinove loze kako biste ih ublažili. Listovi sadrže omega-3 masne kiseline i antioksidanse koji su odgovorni za sprečavanje upalnih procesa. Pomoću njih možete smanjiti upale i liječiti kronične bolesti.

Sprječava zatvor, proljev i štiti crijevnu sluznicu - prehrambena vlakna u ovom lišću pomažu u sprečavanju zatvora, što se nadovezuje na prethodnu zdravstvenu korist jer otpadni sastojci hrane lakše mogu biti izbačeni iz tijela. Također sadrže cink, mineral koji pomaže u obnovi i zaštiti crijevne sluznice. vaj mehanizam pomaže crijevima da se brzo oporave kada dođe do oštećenja sluznice, poput problema s proljevom.

Sve u svemu, jako zdravo... pa složite si neku priču...

09.07.2024. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno