« Žene
objavljeno prije 6 mjeseci i 21 dan
LOOL

Lijepe žene mogu biti kobne

Vjerovali ili ne, samo pet minuta u društvu lijepe žene kod muškaraca povećalo razinu kortizola i hormona stresa

Doslovno opasna ;)
Doslovno opasna ;) (Arhiva)
Više o

žene

,

ljepota

,

muškarci

Dođete na posao i ugledate novu kolegicu koja je predivna - i vaše je srce u ozbiljnoj opasnosti, pokazalo je pravo pravcato istraživanje provedeno na Sveučilištu u Valenciji.

Štoviše, kažu znanstvenici, navodno je taj učinak bio pojačan ukoliko se u društvu muškarca nalazila žena koja je bila "izvan njihove lige".

Hormon kortizol proizvodi nadbubrežna žlijezda u trenucima kada je osoba pod fizičkim ili psihičkim stresom, a dovodi se u direktnu vezu sa srčanim i brojnim drugim oboljenjima.

Istraživači su ispitali 84 studenta tako što su, pojedinačno i u odvojenim sobama, rješavali sudoku zagonetku. Dvije nepoznate osobe, jedan muškarac i jedna fizički privlačna žena, također su bile u sobi.

>> Kakve su to žene kojima se ne može odoljeti >>

U trenutku kad bi ženska osoba napustila sobu, a dva muškarca ostala da sjede zajedno, razina hormona stresa kod ispitanika nije rasla. Međutim, kad bi ispitanik u sobi ostao samo sa ženom, njegova razna kortizola bi porasla.

"U ovoj studiji smo krenuli od pretpostavke da većina muškarca, u društvu lijepe žene, ima osjećaj kao da je to idealna prilika za udvaranje. I dok će neki muškarci izbjegavati lijepe žene vodeći se uvjerenjem kako su one 'izvan njihove lige', većina muškaraca će zapravo imati određenu hormonsku reakciju", pojašnjava se u studiji.

Studija je pokazala da se razina kortizola kod muškaraca povećava nakon samo pet minuta kratkog socijalnog kontakta s privlačnom ženom.

>> Lijepa žena i prosječan muškarac - veza neće potrajati >>

Kortizol u malim dozama može imati pozitivan efekt, ali kronično povišen kortizol pogoršava određena zdravstvena stanja, kao što su srčane bolesti, dijabetes, hipertenzija i impotencija.

09.05.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.05.2021. 19:03
    ne nuizno svaka ali vecina da haha bolje imati lijepe nego ruzne
Novi komentar
nužno
nužno