« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
PROSTANGLANDIN

Lijek protiv ćelavosti na policama za dvije godine

Istraživači su uvjereni kako će lijek baziran na njihovom otkriću pomoći i onima koji su već ćelavi i natjerati folikule da se aktiviraju, što bi vratilo kosu na ćelave glave

Hoće li aerodromi za muhe postati prošlost?
Hoće li aerodromi za muhe postati prošlost? (Arhiva)
Više o

ćelavost

,

lijek za ćelavost

,

lijek protiv ćelavosti

,

prostanglandin D2

,

PGD2

,

lijek za astmu

Još su početkom godine američki dermatolozi objavili pronalazak enzima odgovornog za ćelavost, a od tog je trenutka krenula utrka za izradu losiona koji bi bio pravi lijek za ćelavost. Naime, enzim prostanglandin D2 upravlja folikulima i daje signal za prekid proizvodnje kose.

Znanstvenici su proučili 250 gena koji su uključeni u gubitak kose i došli do zaključka da je upravo onaj koji kontrolira razinu prostanglandina D2 ključan za razvoj ćelavosti.

Dermatolozi koji su otkrili enzim pregovaraju s farmaceutskim tvrtkama zainteresiranim za proizvodnju lijeka za ćelavost, no na tržištu već ima lijekova koji snižavaju razine PGD2 a koriste se za tretmane astme.

Naime, isti je enzim aktivan i u bolestima dišnog sustava, pa kako već postoje lijekovi u kojima je taj enzim prisutan, razvoj losiona za liječenje ćelavosti ne bi trebao trajati dugo.

Što je još važnije, istraživači su uvjereni kako će lijek baziran na njihovom otkriću pomoći i onima koji su već ćelavi i natjerati folikule da se aktiviraju, što bi vratilo kosu na ćelave glave.

20.08.2012. 14:26:00
Novi komentar
nužno
nužno