« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
igla

Ovisnici o heroinu liječit će se heroinom!?

Ohrabrujući rezultati kontroverznog tretmana utišali su i najglasnije kritičare

(Corbis)
Više o

odvikavanje od droge

,

heroin na recept

,

heroin ovisnici

,

heroin za liječenje

,

tretman heroinom

,

heroin klinika

,

droga ovisnici

Liječenje ovisnika o heroinu heroinom može zvučati kontraditorno, no najokorjelijim ovisnicima je to možda jedino rješenje.

U određenim klinikama za odvikavanje koristi se heroin upravo prilikom tretmana odvikavanja zato što ostale metode jednostavno nisu uspješne.

Velika Britanija je jedna od zemalja koje su odlučile poći tom stazom nakon Švicarske, prenosi Time.

Naime u velikoj Britaniji je nedavno završeno 4-godišnje istraživanje tijekom kojeg je dugogodišnjim ovisnicima svakodnevno ubrizgavana omanja doza heroina kao dio programa odvikavanja.

Rezultati su bili uspješni. Štićenici klinika su manje bili podložni kriminalu i uzimanju droge na ulici.

Tako bi Velika Britanija mogla postati tek druga zemlja koja je institucionalizirala ovakav program. To znači da bi država financirala klinike koje koriste heroin u svojim tretmanima odvikavanja.

John Strang, jedan od istraživača, rekao je da to nikako nije savršen način za odvikavanje, no u slučjaju zaista teških ovisnika je trenutno najbolji jer omogućuje ovisnicima da učine prve korake k normalnom životu.

„Neki postignu gotovo potpun oporavak, a druge uspijemo iz lošeg stanja dovesti u manje loše", rekao je Strang.

Ovisnici koji su prošli tretman pokazali su izniman napredak koji se može iskazati i brojkama - prešli su sa 1700 kriminalnih djela vezanih za drogu počinjenih u 30 dana prije programa na samo 547 radnji u 6 mjeseci tijekom i nakon programa. Razlika je ogromna.

Mnogi su pokušavali proći razne programe i terapije i uvijek bi završavali na isti način; s injekcijom u veni i na ulici. No svakodnevni dolazak u kliniku po dozu heroina, uz kombinaciju drugih „medikamenata" poput morfija i metadona, smanjio im je želju za uzimanjem tako da su mnogi gotovo potpuno prestali biti ovisni.

Povijest ovakvih tretmana seže u 1970-te, ali problem je što su se tad liječnici pribojavali prepisivati veće doze koje bi, kako je danas vidljivo, funkcionirale. Umjesto toga oni su dozvoljavali samo male doze heroina.

Dvadesetak godina kasnije, kad se suočila s velikim brojem ovisnika, Švicarska je počela s ovakvim tretmanima i to vrlo uspješno. Velika Britanija je slijedila primjer.

Ovisnicima liječnici ubrizgavaju heroin i pod konstantnim su nadzoron, a pored toga imaju pravo i na savjetovanje. U Švicarskoj postoje 23 takve klinike i u njih dolazi oko 2200 korisnika što je 6 posto sveukupnih švicarskih ovisnika o heroinu.

Prosječno ostaju do tri godine. U početku je bilo skepticizma, ali pozitivni rezultati su rekli svoje pa je na posljednjem referendumu 68 posto glasača podržalo napore liječnika.

Velika Britanija će, usprkos kriticizmu, zasigurno imati lakši put prema institucionaliziranju heroinskih klinika jer je heroin već na popisu  kao sredstvo koje se koristi u medicinske svrhe.

28.09.2009. 18:32:54
Novi komentar
nužno
nužno