« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci

Lessing preuzela Nobela

Književnica je zbog bolesti propustila dodjelu u Švedskoj
Književnica je zbog bolesti propustila dodjelu u Švedskoj (AFP)
Više o

Doris Lessing

,

Nobelova nagrada

Britanska književnica Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2007. godinu, preuzela je svoju nagradu na svečanosti organiziranoj u Londonu, budući da zbog slabog zdravlja nije mogla otputovati u Švedsku gdje joj se krajem prošle godine nagrada trebala uručiti.

Književnica kojoj je 88 godina, u smeđoj haljini, sa smiješkom i očito u dobroj formi, primila je u srijedu navečer nagradu iz ruku švedskog veleposlanika Staffana Carlssona u londonskoj Collection Wallace. Autorica ‘Zlatne bilježnice’, kojom je stekla svjetsku slavu, postala je tako jedanaesta žena koja je dobila tu uglednu nagradu od njezina utemeljenja 1901. godine.

Švedska akademija u obrazloženju ističe kako je htjela nagraditi epsku pripovjedačicu koja iz ženskog kuta, sa sumnjom, žarom i vizionarskom snagom preispituje suvremene civilizacijske podjele.

Doris Lessing rođena  je 1919. godine u Perziji, današnjem Iranu od britanskih roditelja, a djetinjstvo je provela u Zimbabveu. Trenutačno živi u Londonu, a u više navrata je boravila u bolnici zbog tegoba s kralježnicom.

Piše: HINA
31.01.2008. 22:53:44
Novi komentar
nužno
nužno