« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KLIMATSKE PROMJENE

Ledeno doba od 30 godina uskoro dolazi?

Čak 11 stupnjeva ispod ništice jutros u šest sati zabilježeno je na Sljemenu i u Varaždinu, a samo stupanj toplije bilo je u Čabru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

zima

,

klimatske promjene

,

ledeno doba

Da zima nije ni blizu kraja dokazuju najave meteorologa koji predviđaju kako nas očekuju temperature i minus 16 stupnjeva. Pozitivne stupnjevce, pak, ne možemo očekivati sve do sredine sljedećega tjedna. I sutra će u unutrašnjosti nastaviti sniježiti, a razvedrit će se, najavljuju, tek u nedjelju poslijepodne.

U međuvremenu središnjom i istočnom Europom vlada val arktičke hladnoće. Zbog zime je živote izgubilo već 40 ljudi, a temperatura u Bugarskoj i Rumunjskoj spušta se i do -34 stupnja ispod nule.

Mojib Latif, profesor s Leibnizova instituta Sveučilišta u Kielu i jedan od vodećih svjetskih klimatologa, čiji su radovi poslužili pri izradi UN-ova međunarodnog izvještaja o globalnom zagrijavanju, vjeruje da će sljedeća tri desetljeća biti svojevrstan klimatski džep. Kako pojašnjava riječ je o razdoblju hladnoće poslije kojeg se nastavlja globalno zagrijavanje.

"Promjene u oceanskim strujama koje klimatolozi poznaju kao sjevernoatlantske oscilacije prevladat će nad globalnim zagrijavanjem i prouzročiti tridesetogodišnje hladno razdoblje. Nakon toga, prosječna će temperatura ponovno početi rasti do ekstremnih vrijednosti", izjavio je Latif tijekom UN-ove konferencije o klimi.
26.01.2010. 21:27:07
Novi komentar
nužno
nužno