« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
MLJAC

Kupus - podcijenjena superhrana iz vrta

Kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja

Ne zanemarujte ovo povrće
Ne zanemarujte ovo povrće (Arhiva)
Više o

kupus

,

superhrana

Kupus je upravo ono što čitamo na deklaracijama namirnica egzotičnih imena i zemalja podrijetla - supernamirnica. Ne samo što je bogat mineralima nego se oni nalaze u omjerima koje tijelo najlakše može iskoristiti.

Kuhanjem se njegova korisnost smanjuje, no zapravo i dalje sve što vrijedi za svježi vrijedi i za kiseli kupus, štoviše - kupus je jedna od rijetkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tijekom procesa kiseljenja.

Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, stoga se kiseli kupus osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.

Po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narančom.

Tijekom dugih plovidbi pomorci su u potpalublju obavezno prevozili drvene kace pune kiseloga kupusa kako mornari ne bi oboljeli od nedostatka vitamina C, odnosno skorbuta.

Čak je i tekućina dobivena kiseljenjem kupusa ljekovita. Rasol se kod nas udomaćio kao napitak koji pomaže kod svih tegoba vezanih uz probavni trakt te kao narodni lijek za smanjivanje oteklina na zglobovima.

Eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježega kupusa uspješno liječe čir na želucu i upala debelog crijeva.

Pretpostavlja se da je za to zaslužan vitamin U, čiji manjak u želucu i crijevima stvara preduvjete za razvoj čira.

Sok od svježega kupusa potiče izmjenu tvari u stanicama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva. Pomiješan sa sokom od mrkve i repe odličan je napitak za one koji pate od manjka kalcija.

Također se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina, čini organizam otpornijim na stres te aktivira izmjenu tvari.

Stoga, ne odbacujte ga olako... 

29.10.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno