« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Kupine

Moć bobičastog voća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro)
Više o

kupine

,

supervoće

Svima je poznata nutritivna vrijednost antioksidansa; zeleni čaj i sok od šipka imaju gotovo kultni status, a u njihovo elitno društvo dolazi i novi član: kupine. Bobice ovog delikatesnog voća 10 puta su bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, a sadrže i specifični antioksidans elagitanin, kojeg nema gotovo u ni jednoj drugoj namirnici.

Snažan antioksidans

Elagitanini su odgovorni za 50 posto antioksidativnog učinka kupine. Nizozemski znanstvenici u novom broju časopisa BioFactors raspravljaju o specifičnim spojevima uočenih u kupinama, o njihovoj biokemiji te utjecaju skladištenja i industrijske prerade na količinu antioksidansa. Doista je nevjerojatno koliko vrijednih sastojaka  kriju sićušne bobice kupine:  eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i veliku količinu vitamina C (na 100 g kupina čak 21 g C vitamina!). Kupina je vrlo bogata vlaknima , a sadrži željezo (što je osobito važno u prve dvije godine djetetova života, te kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju) i kalcij. Dakle, kupina je dobar izvor željeza u prehrani. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidantsko djelovanje te smanjeno stvaranje LDL kolesterola tzv. lošeg.

No, nje međutim istraženo kakav antioksidantski učinak imaju smrznute kupine, što je značajan podatak s obzirom na to da im je vijek trajanja u svježem stanju vrlo kratak.

U borbi protiv raka

Sok od kupina sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne putove od raznih tegoba. Osim ploda upotrebljavaju se i korijen (oguliti koricu i osušiti je na suncu) i list, koji imaju veliku količinu tanina koji ima stežuće djelovanje, te se koristi kod dizenterije (težih proljeva). Sakupljaju se mladi i nježni listovi i gornji cvjetni vrhovi, od travnja do kraja svibnja.

Nekada se smatralo da jedenje plodova sprječava povraćanje. Odavna je kupina imala status ljekovite biljke sa širokom primjenom u narodnoj medicini. Još i danas se otkrivaju i dokazuju njezina ljekovita svojstva. Tako je, primjerice, na ovogodišnjem skupu Američkog društva za kliničku onkologiju istaknuto je da bobičasto voće, a pogotovo kupina, svojim antioksidansima snažno djeluje protiv raka.

Kod kupine je pritom glavni tamni pigment antocijanin. Testiranja na životinjama pokazala su da se uvrštenjem kupina u jelovnik smanjuje učestalost raka jednjaka za 60 posto, a pojava raka debelog crijeva za 80 posto. Također, istraživanja pokazuju da plodovi kupine potiskuju rak usne šupljine i neke druge tumore.

Kupinovo vino

U Hrvatskoj se sve više širi proizvodnja kupinova vina, a takva, voćna vina sve više privlače potrošače, osobito strane turiste i sve one koji su upoznati s njegovim ljekovitim svojstvima. U nekim europskim zemljama, primjerice Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji i Češkoj, kupinovo vino je iznimno popularno.

Kupinovo vino je osebujna okusa, cijenjeno po svojoj ljekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova kupine.  Osim gastronomskih pobuda, kupinovo vino također je važno kunzumirati iz medicinskih razloga. Ljekovitost kupinova vina krije se u sadržaju vitamina C, te u visokoj količini minerala, osobito željeza (najvećoj od svih prehrambenih namirnica), stoga se i preporučuje slabokrvnima, trudnicama, doiljama, davateljima krvi i ostalima. Osim toga, kupinovo vino najbogatiji je prirodni izvor željeza koje se apsorbira.

Željezo je sastavni dio hemoglobina koji je ‘odgovoran’ za prijenos kisika krvotokom do stanica. Pomanjkanjem željeza usporen je prijenos kisika, stanice ga ne dobivaju dovoljno, stoga organizam pokazuje znakove slabosti. Kako se željezo ne može sintetizirati u organizmu nužno ga je unijeti u organizam kako bi se opskrba kisikom normalizirala. Jedno od rješenja je kupinovo vino, koje se uzima 2 puta dnevno od 1 do 1,5 dcl.

Delikatesa za gurmane

Što se tiče gastronomske strane, gurmani znaju da se kupinovo vino mora savršeno slagati s posluženim specijalitetima i biti ohlađeno na temperaturi od 16 º C. Poslužuje se kao aperitivno vino neposredno prije jela, zatim uz sir i jela od sira, uz divljač i tamno meso te uz slastice, kao desertno vino. Vino se izvrsno kombinira s pikantnim plemenitim sirevima.

Piše: Piše: Iva Ćurić
17.03.2008. 10:36:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Nait Ukaj
    26.02.2012. 16:57
    Pozdrav
    Interesira me cena sadnice kupine
Novi komentar
nužno
nužno