« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
NABAVITE SI...

Kućni ljubimci dobri su za mentalno zdravlje

Pokazala se da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja

Jedan ovakav sigurno će vam dati puno veselja
Jedan ovakav sigurno će vam dati puno veselja (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

fizičko zdravlje

,

psihičko zravlje

Kućni ljubimci donose mnoge koristi svojim vlasnicima - svima je, primjerice, jasno da svakodnevno šetanje psa može biti samo dobro za gazdu, jer će ga izvući na svjež zrak i razgibati ga.

Dio oko veselja koje imamo od kućnih ljubimaca također je dobro poznat - maženje s njima je blagotvorno, no zapravo je genijalno to što nam pomažu i psihički.

Naime, nedavno objavljena meta-analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima s psihičkim bolestima.

U sustavnoj analizi već objavljenih studija, doktorica Helen Louise Brooks sa sveučilišta u Liverpoolu pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima s ozbiljnim bolestima poput depresije, shizofrenije i bipolarnog poremećaja. 

Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osjećaj "ontološke sigurnosti", odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla, objavljeno je u časopisu BMC Psychiatry.

Znanstvenici su proučavali učinak mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički oboljele.

Kućni ljubimci su im pružali osjećaj bezuvjetne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu. 

"Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvaćaju i podržavaju bezuvjetno, što bolesnici često ne dobivaju od obitelji ili društva", rekla je Brooks.

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani s vanjskim svijetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte

"Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osjećaj osobnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla", zaključuje Brooks.

Sve u svemu, ako imate makar minimum uvjeta - nabavite si kućnog ljubimca.

19.02.2018. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno