« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
PRAVNI SAVJETI - TKO IMA PRAVO NA NAKNADU ŠTETE NAKON PROMETNE NEZGODE

Krivac ne dobija odštetu za ozljede

U slučaju tjelesnih ozljeda putnika u vašem vozilu, oni se smatraju trećim osobama, pa će imati pravo na naknadu pretrpljene štete od osiguratelja vozila. Isto je i s putnicima u drugom vozilu

Fotografija vijesti
Više o

prometna nesreća

,

Zakon o obveznom osiguranju u prometu

Poštovani,
Nedavno sam doživio prometnu nezgodu koju sam skrivio kao vozač. Mojom krivnjom su oštećena oba vozila, a ja kao vozač i jedan putnik u mom vozilu, pretrpjeli smo tjelesne ozljede. U drugom su vozilu ozljede pretrpjeli vozač i dva putnika. Molim vas za odgovor tko ima pravo na naknadu štete iz ovog štetnog događaja i od koga? Davor iz Splita

OSOBE KOJE IMAJU PRAVO NA NAKNADU ŠTETE

Prema Zakonu o obveznom osiguranju u prometu, ‘treće osobe’ imaju pravo na naknadu štete kod osiguranja od automobilske odgovornosti za pretrpljenu štetu. Te su osobe ovlaštene na temelju samog zakona neposredno od osiguratelja od automobilske odgovornosti ostvariti naknadu štete.

Putnici u vozilu se po izričitoj zakonskoj odredbi smatraju trećim osobama, dakle imaju pravo na naknadu pretrpljene štete. Vozač vozila kojim je prouzročena šteta ne smatra se trećom osobom, te nema pravo na naknadu štete zbog tjelesne ozljede.

Srodnici nemaju pravo

Vozač međutim ima pravo na naknadu štete ako je ozlijeđen u prometnoj nezgodi za koju je odgovoran vozač drugog motornog vozila, a svoje pravo ostvaruje od osiguratelja tog drugog vozila. Niti srodnici vozača odgovornog za nezgodu nemaju pravo na naknadu štete za štetu koju su pretrpjeli zbog smrti ili ozljeda samog vozača.

Vlasnik motornog vozila nema pravo na naknadu štete na stvarima (čak i ako u nezgodi nije bio vozač), ali ima pravo na naknadu štete za tjelesne ozljede.

OBVEZE OSIGURATELJA NA ISPLATU NAKNADE ŠTETE

Osiguratelj je dužan u slučaju neimovinske štete najkasnije u roku od 30 dana, a u slučaju imovinske štete najkasnije u roku od 14 dana od dana podnošenja odštetnog zahtjeva, oštećeniku dostaviti obrazloženu ponudu ili utemeljeni odgovor ako je sporna odgovornost ili visina štete.

Ako osiguratelj ne izvrši obvezu u navedenim rokovima, oštećena osoba ima pravo na isplatu kamate od dana podnošenja odštetnog zahtjeva. U vašem slučaju vaš osiguratelj će nadoknaditi štetu na drugom vozilu nakon što procjenitelji osiguratelja kod kojeg imate zaključeno osiguranje od automobilske odgovornosti izvrše procjenu štete na drugom vozilu.

Popravak će se izvršiti isplatom po računima za popravak ili na temelju nagodbe s vlasnikom tog vozila ili će se, ako je šteta totalna, isplatiti totalna šteta. Štetu na vašem vozilu (ako ste vlasnik), morat ćete nadoknaditi sami.

Pravična novčana naknada

U slučaju tjelesnih ozljeda putnika u vašem vozilu, oni se smatraju trećim osobama, pa će imati pravo na naknadu pretrpljene štete od osiguratelja vozila. Isto je i s putnicima u drugom vozilu.

Vozač drugog vozila će štetu za pretrpljene ozljede naplatiti od vašeg osiguratelja. Pravična novčana naknada zbog povrede prava osobnosti (pretrpljeni fizički bolovi, duševni bolovi, pretrpljeni strah, naruženje), utvrdit će se vodeći računa o jačini i trajanju izazvanih fizičkih boli, duševnih bolova i straha te stupnju naruženja, te cilju kojem služi ta naknada, a visina će se utvrditi na temelju orijentacijskih kriterija Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Postojanje pojedinih elemenata pomoću kojih se određuje povreda prava osobnosti, procjenit će vještaci odgovarajuće medicinske specijalnosti u sudskom postupku ukoliko do njega dođe.

Piše: Piše: dipl.iur Petar Petrić
19.09.2008. 16:27:50
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    senid sa
    18.12.2010. 23:50
    imao sam prometnu nesrecu u kojoj sam ja kriv, i u kojoj sam zadobio povrede... vozilo je kasko osigurano. dali imam pravo na odstetu za povrede. hvala
Novi komentar
nužno
nužno