« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZAKLADA ANA RUKAVINA

Kreće humanitarna akcija "Hrabro srce zagrebačkog prstena"

Svrha akcije je prikupljanje sredstava za proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica

(Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Zaklada Ana Rukavina

,

koštana srž

,

matične stanice

,

humanitarna akcija

,

Hrabro srce zagrebačkog prstena

"Hrabro srce zagrebačkog prstena", naziv je humanitarnog projekta koji zajednički pokreću Zagrebačka županija i Zaklada Ana Rukavina u svrhu uključivanja gradova zagrebačkog prstena u akciju prikupljanja novca za proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica te za tipizaciju dosad prikupljenih uzoraka krvi.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević te predstavnici zaklade pozvali su na današnjem sastanku predstavnike gradova da se uključe u akciju i prema svojim financijskim mogućnostima dio sredstava u svojim proračunima izdvoje za zakladu.

Voditeljica ureda zaklade Ana Rukavina kazala je kako je trenutno glavni cilj tipizirati što veći broj od prikupljenih 32.963 tisuće uzoraka krvi radi određivanja tzv. genske tkivne podudarnosti, bez čega nije moguć pronalazak odgovarajućeg donora.

Tipizacija jednog krvnog uzorka stoji 1.580 kuna, a dosad je tipizirano 13 tisuća uzoraka. Za tipizaciju preostalih 19.888 uzoraka potrebno je prikupiti 31 milijun kuna, istaknuli su predstavnici zaklade.

Svi registri darivatelja koštane srži objedinjeni su u Svjetskom registru, a sa većim brojem darivatelja povećava se i šansa za pronalazak darivatelja i spašavanja nečijeg života. Ipak, vjerojatnost za pronalazak donora je 1 prema 100.000.

Zaklada Ana Rukavina od svog osnutka 2007. do danas provela je 171 akciju prikupljanja krvi za Registar u 95 hrvatskih gradova. Osim Registra, osnovana je i Banka krvi iz pupkovine u kojoj je dosad pohranjeno 1.000 uzoraka umbilikalne krvi. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 13:51:16
Novi komentar
nužno
nužno