« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
GRADSKA TRIBINA

Predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2008.

Zagreb postaje sve stariji, ali stopa prirodnog prirasta zadržala se na nuli dok je ranijih godina uvijek bila negativna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

Socijalna slika Grada Zagreba

,

Plan socijalnih intervencija

Kao zbir pokazatelja i socijalnih indikatora o kvaliteti života građana Zagreba, danas je u prostorima Tribine grada Zagreba predstavljena Socijalna slika Grada Zagreba 2008., koja će, kako je istaknuto, pomoći u unaprjeđenju kvalitete života građana Zagreba kroz izradu Plana socijalnih intervencija.

Zagreb stari, pa je tako u 2001. udio stanovnika starijih od 65 godina iznosio 14,9 posto, dok je u 2008. narastao na 16,9 posto. Tendencija starenja najviše je izražena u gradskim četvrtima Gornji grad - Medveščak i Donji grad, istaknuto je na predstavljanju. Važnim je napomenuto da se stopa prirodnog prirasta zadržala na nuli, dok je ranijih godina ona uvijek bila negativna.

Naglašeno je kako je obrazovna struktura povoljnija nego u Hrvatskoj, u ukupnoj obrazovnoj strukturi Grada Zagreba zastupljeno je čak trostruko više stanovnika sa završenim visokim obrazovanjem.

Između ostalog, u Socijalnoj slici Grada Zagreba 2008. se prepoznaju i danas aktualni trendovi kao što su: sve veći broj samaca i obitelji s manje djece, žene rađaju sve kasnije, sve se kasnije i stupa u brak, a stambeni je standard relativno skroman - 22,9 četvornih metara po članu kućanstva. Za napomenuti je i da je, nakon dugogodišnjeg rasta, broj novoizgrađenih stanova u 2008. pao za 1,7 posto, dok je njihova cijena porasla za 16,3 posto u odnosu na 2007. godinu.

Osim pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnje Fortune s najbližim suradnicima, na predstavljanju Socijalne slike Grada Zagreba 2008. i okruglom stolu, bili su i zamjenici gradonačelnika Ivo Jelušić i Jelena Pavičić Vukičević, a predstavila ju je znanstvena novakinja na Studiju socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivana Dobrotić, navodi Grad Zagreb na svojoj internetskoj stranici. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 17:34:08
Novi komentar
nužno
nužno