« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
PRIPAZITE

Kozmetika rastura endokrini sustav!

Korištenje što prirodnijih kozmetičkih proizvoda tijekom samo nekoliko dana dovoljno je da se u organizmu adolescenata znatno smanji koncentracija toksičnih kemijskih sastojaka

Potrebno je koristiti samo prirodnu kozmetiku
Potrebno je koristiti samo prirodnu kozmetiku (Shutterstock)
Više o

prirodna kozmetika

,

kozmetika

,

hormoni

,

endokrini sustav

Kozmetika se počinje koristiti sve ranije kad su djevojke u pitanju, a proizvodi koje kupuju sve su samo ne zdravi, štoviše, mogu napraviti pravi dar-mar među hormonima i potpuno poremetiti endokrini sustav.

Upravo iz tog razloga grupa znanstvenika s kalifornijskog University of Berkeley i klinike Salud del Valle iz Salinasa provela je istraživanje pod nazivom Health and Environmental Research on Makeup of Salinas Adolescents (HERMOSA).

Svrha mu je bila analizirati u kojoj mjeri toksični kemijski sastojci iz kozmetičkih proizvoda utječu na poremećaj u radu endokrinog sustava kod adolescentica.

Fokusirali su se na djevojke, a ne na mladiće iz dvaju razloga.

Poremećaji u radu endokrinog sustava kod njih se javljaju češće jer djevojke na dnevnoj bazi prosječno koriste 12 kozmetičkih proizvoda, u što spadaju sredstva za higijenu te preparativna i dekorativna kozmetika, a mladići samo šest.

Drugi je razlog to što su prethodna istraživanja pokazala da mlade djevojke koriste više kozmetičkih proizvoda od odraslih osoba, izlažući se na taj način većoj količini kemijskih tvari, koje nisu bez posljedica kada je riječ o proizvodnji hormona u ključnome razdoblju njihova razvoja.

Od stotinjak sudionica istraživanja zatraženo je da tijekom tri dana odbace kozmetičke proizvode koje obično koriste te ih zamijene proizvodima s puno manje toksičnih kemijskih tvari. Proizvode s puno manje parabena, ftalata, oksibenzona i triklosana dobile su od znanstvenika koji su organizirali testiranje.

Navedene toksične kemijske supstancije pronađene su u dekorativnim i preparativnim kozmetičkim proizvodima, parfemima, proizvodima za njegu kose, sapunima i kremama za zaštitu od sunčevih zraka.

Prethodno su sve sudionice istraživanja dali uzorke urina na testiranje, koje je ponovljeno za tri dana.

Rezultati drugog testa su pokazali da se koncentracija kemijskih supstancija u organizmu adolescentica znatno smanjila. Primjerice, koncentracija dietil-ftalata, koji se najčešće nalazi u parfemima, smanjila se za 27%. Koncentracija metil-parabena i propil-parabena, čija je namjena spriječiti i usporiti mikrobiološku kontaminaciju kozmetičkih pripravaka, smanjila se za 44%, odnosno 45%, a triklosana koji nalazimo u antibakterijskim sapunima i benzofenona-3, sastojka krema za sunčanje, za 36%.

Rezultati studije, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Environmental Health Perspectives, upućuju na to da bi žene, osobito mlade djevojke u razvoju, trebale znatno smanjiti izlaganje kozmetičkim proizvodima koji mogu poremetiti rad njihova endokrinog sustava te ih zamijeniti onima s puno manje kemikalija ili organskom, bio kozmetikom.

17.03.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno