« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Koža puno govori o stanju mozga

Znanstvenici vjeruju da bi kožni test mogao pomoći ranijem otkrivanju bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove

Biomarkeri u koži otkrivaju bolesti
Biomarkeri u koži otkrivaju bolesti (Shutterstock)
Više o

Alzheimerova bolest

,

Parkinsonova bolest

,

koža

,

zdrava koža

,

biomarkeri

Biopsija kože može pokazati iste abnormalne proteine koji se nakupljaju u moždanom tkivu osoba tim poremećajima, pokazuje novo istraživanje.

Trenutno ne postoje sigurni testovi i mogu proći godine do pojave simptoma i postavljanja dijagnoze tih bolesti.

Znanstvenici žele ubrzati postavljanje dijagnoza tih progresivnih bolesti kako bi se što ranije počelo liječenje, odnosno prije nego što nastupe nepovratna oštećenja mozga ili propadanje mentalnih funkcija.

Znanstvenici tragaju za odgovarajućim biomarkerima u tijelu - molekulama u krvi ili u dahu koje pouzdano pokazuju prisutnost bolesti.

Tijekom razvoja embrija koža se razvija iz istog tkiva kao i mozak te stoga može biti dobar prozor u ono što se kasnije događa u mozgu, barem na molekularnoj razini.

Istraživanja na osobama preminulima od Parkinsonove bolesti također pokazuju da se iste proteinske naslage koje se formiraju u mozgu tijekom tih bolesti nakupljaju i u koži.

Kako bi ispitali te spoznaje, znanstvenici su od 65 ispitanika (12 zdravih i 53 s Parkinsonom, Alzheimerom ili drugim vrstama demencije), uzeli uzorke kože za biopsiju.

U koži su tražili nakupine bjelančevina tau i alfa sinuklein koje se inače kod tih bolesti nakupljaju u mozgu.

Pokazalo se kako je 20 osoba s Alzheimerom i 16 osoba s Parkinsonom imalo povećane razine tih bjelačevina u koži u odnosu na druge zdrave osobe ili one s drugim oblicima demencije.

Autori istraživanja kažu kako su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se potvrdili ti rezultati.

03.05.2015. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno